Στο $1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση της Amazon
Μέσα σε ένα μήνα, η Amazon αποτέλεσε τον δεύτερο τεχνολογικό γίγαντα στην ιστορία με κεφαλαιοποίηση που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια
Μέσα σε ένα μήνα, η Amazon αποτέλεσε τον δεύτερο τεχνολογικό γίγαντα στην ιστορία με κεφαλαιοποίηση που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια
Μέσα σε ένα μήνα, η Amazon αποτέλεσε τον δεύτερο τεχνολογικό γίγαντα στην ιστορία με κεφαλαιοποίηση που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Είχε προηγηθεί η Apple στις αρχές Αυγούστου. Η χρηματιστηριακή αξία της Amazon ξεπέρασε μόνον ενδοσυνεδριακά το ασύλληπτο ποσό του ενός τρισ. δολαρίων, με τη μετοχή της να κλείνει λίγο πιο χαμηλά προχθές στη Wall Street.
Όμως, η Amazon έφθασε το ένα τρισ. δολάρια σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από την Apple. Ο κολοσσός κινητής τηλεφωνίας χρειάστηκε 38 χρόνια, ενώ η Amazon μόνον 21, σχολιάζουν οι Κριστίνα Φαρ και Γιουτζίν Κιμ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC. Το μυστικό της επιτυχίας της Amazon είναι ότι προχώρησε άφοβα στη διαφοροποίηση των προϊόντων της. Ετσι, κατάφερε η τιμή της μετοχής της να φθάσει τα 2.050,50 δολάρια στην προχθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το ένα τρισ. δολάρια μέχρι να κλείσει μετά στα 2.039,51 δολάρια. Αργά χθες το βράδυ η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει στα 2.007,93 δολ. Η προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτού της Amazon, ξεπερνά αυτήν του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ μαζί. Ανέρχεται στα 164,7 δισ. δολάρια έναντι των 95,7 δισ. δολαρίων που υπολογίζεται πως είναι η «καθαρή αξία» του κ. Γκέιτς.
Η Amazon ξεκίνησε πουλώντας βιβλία μέσω του Διαδικτύου. Σήμερα της αντιστοιχούν τα 49 σεντς από κάθε δολάριο που βγαίνει από το ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ. Τόσο αναμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της στο Διαδίκτυο. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου απασχολεί 550.000 άτομα και εμφανίζει έσοδα 178 δισ. δολαρίων, σε ετήσια βάση. Πουλάει τα πάντα, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι φυστικοβούτυρο. Μπορεί να κλείσει κανείς ραντεβού με υδραυλικό. Αλλά αυτό που γνωρίζει να πουλάει με τη μεγαλύτερη επιτυχία σε επενδυτές, πελάτες και ΜΜΕ είναι ο «ενθουσιασμός» του επόμενου εγχειρήματος, γράφει ο Ντέιβιντ Στέινφιλντ της New York Times. Ακόμη και το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ακουγόταν σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας όταν ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Τζεφ Μπέζος. Αλλά, προέβλεψε πως οι παραδόσεις θα αρχίσουν να γίνονται μετά τέσσερα με πέντε χρόνια. Σήμερα, τα drones εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, από την επίβλεψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων μέχρι γεωργικές καλλιέργειες.
Facebook Comments