Σχέδιο ρύθμισης χρεών για μισθωτούς σε 120 δόσεις – στα €5,57 δισ. τα ληξιπρόθεσμα
Αίτημα στους θεσμούς για νέα ρύθμιση όσον αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα τους μισθωτούς θα υποβάλει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα
Αίτημα στους θεσμούς για νέα ρύθμιση όσον αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα τους μισθωτούς θα υποβάλει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα
Αίτημα στους θεσμούς για νέα ρύθμιση όσον αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα τους μισθωτούς θα υποβάλει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα με την άφιξή τους στην Αθήνα.
Μετά την υπερφορολόγηση των μισθωτών με τη μείωση του αφορολογήτου, αυξήθηκαν οι συντελεστές και η εισφορά αλληλεγγύης, τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται την ανακούφιση των νοικοκυριών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πληρώνοντας τα χρέη τους σε 120 δόσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στα χρόνια των μνημονίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν περίπου κατά 65 δισ. ευρώ (συνεπεία της υπερφορολόγησης αλλά και των υψηλών προστίμων που επιβλήθηκαν σε αρκετές επιχειρήσεις), εκ των οποίων το 70% την περίοδο 2015-2018, κατά την οποία αυξήθηκαν υπέρμετρα τόσο οι άμεσοι όσο και οι έμμεσοι φόροι.
Το αίτημα θα συζητηθεί αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα προβλέπει την αποπληρωμή σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να απορριφθεί, καθώς οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις δεν οδηγούν σε συμμόρφωση. Συγκεκριμένα οι θεσμοί, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζουν:
α) Οσο πιο πολύ απομακρύνεται ο χρόνος πληρωμής από την οφειλή, τόσο δυσκολεύει η εξόφλησή της, καθώς στην αρχική οφειλή έρχονται να προστεθούν οι νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
β) Αν ο οφειλέτης έχει ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, δεν μπορεί να τυγχάνει διευκολύνσεων.
Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα για νέα ρύθμιση και μάλιστα 120 δόσεων θα αφορά μόνο μισθωτούς. Τα χρέη των μισθωτών αφορούν κυρίως μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και τα υπό ρύθμιση ποσά εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
5,57 δισ. ληξιπρόθεσμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 έχουν διαμορφωθεί στα 5,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα αμιγώς φορολογικά ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο του 2015 είχαν ενταχθεί 922.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ρύθμισαν χρέη ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 450.000 εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την εφορία είτε απώλεσαν τη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, περίπου 74.000 οφειλέτες του Δημοσίου απώλεσαν τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 (ρύθμιση 100 δόσεων) για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που εν τω μεταξύ βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους. Ωστόσο, ο αριθμός των φορολογουμένων που έχασαν τη δόση είναι υπερδιπλάσιος, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή) αφορούν μόνο τους οφειλέτες οι οποίοι:
• Δεν κατάφεραν να καταβάλουν εφάπαξ νέες οφειλές προς το Δημόσιο, έστω και με καθυστέρηση 30 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, όπως προβλεπόταν μέχρι 31-12-2016, ή δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν κι αυτές τις οφειλές έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την «πάγια ρύθμιση.
• Δεν μπόρεσαν να καταβάλουν εφάπαξ νέες οφειλές προς το Δημόσιο, έστω και με καθυστέρηση 15 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, στο διάστημα από 1-1-2017 έως 31-12-2017, ή δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν και αυτές τις οφειλές με βάση την «πάγια ρύθμιση».
• Δεν κατέστη δυνατό να καταβάλουν εφάπαξ και εμπρόθεσμα νέες οφειλές προς το Δημόσιο που προέκυψαν από την 1-1-2018 μέχρι τις 9-2-2018 (μέχρι τότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), ή δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν και αυτές τις οφειλές έως και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την «πάγια ρύθμιση».
Facebook Comments