Σε νέο ιστορικό χαμηλό έπεσε στην Γερμανία το αθροιστικό ποσοστό του συντηρητικού μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών εταίρων της, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Τα κόμματα εξουσίας πέρασαν «καυτό» καλοκαίρι εξαιτίας των ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων για το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ένταση αναζωπυρώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία πρωτοστάτησε η άκρα δεξιά στην πόλη Κέμνιτς, με αφορμή τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία βασικοί ύποπτοι θεωρούνται δύο πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ είπε στις αρχές της εβδομάδας πως η μετανάστευση είναι μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων στην Γερμανία, με την κ. Μέρκελ να παίρνει αποστάσεις από την τοποθέτησή του και τους Σοσιαλδημοκράτες να του επιτίθενται ανοιχτά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ποσοστό της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος μειώθηκε κατά μία μονάδα μέσα σε μία εβδομάδα, πέφτοντας στο 29%. Στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 το μπλοκ CDU/CSU είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων.

Το ποσοστό του SPD υποχώρησε κατά δύο μονάδες, στο 17%. Στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει το 20,5% των ψήφων.

Το αθροιστικό ποσοστό της συμπολίτευσης, στο 46%, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ «μεγάλος συνασπισμός» των CDU/CSU/SPD στις δημοσκοπήσεις της Emnid για την «Bild am Sonntag».

Το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρέμεινε αμετάβλητο από την προηγούμενη εβδομάδα, στο 15%.

Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) αυξήθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 10%. Οι Πράσινοι παρέμειναν στάσιμοι στο 14%, όπως ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έμειναν στο 9%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.472 ψηφοφόρων από την 30ή Αυγούστου ως την 5η Σεπτεμβρίου.

 

Facebook Comments