«Προεόρτια προεκλογικού αγώνα – πυροτέχνημα φορο-υποσχέσεων»
Οι αναλυτές αξιολογούν τις εξαγγελίες Τσίπρα ως μια σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική
Οι αναλυτές αξιολογούν τις εξαγγελίες Τσίπρα ως μια σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική
Το περιοδικό Spiegel και υπό τον τίτλο «Μετά τα προγράμματα διάσωσης ο Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του: «Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι. Λίγο αφότου η Ελλάδα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολίτες του τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Welt που επιγράφει το δικό της άρθρο «Ο Τσίπρας υπόσχεται περισσότερα χρήματα στους Έλληνες». Σύμφωνα με την ανάγνωση της εφημερίδας, «ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το τέλος των περικοπών. Στόχος να ανέβουν οι μισθοί ενώ ακόμη και η μείωση των συντάξεων μπορεί να ακυρωθεί».
«Πυροτέχνημα φορο-υποσχέσεων»
«Ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας χαλαρώνει την πολιτική των περικοπών», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του δελτίου ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de, που αναφέρει: «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκπνοή των προγραμμάτων διάσωσης ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση της φορολογίας και αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρόλα αυτά θέλει να τηρήσει τους στόχους στο πεδίο των περικοπών».
Για ένα «πυροτέχνημα φορολογικών υποσχέσεων» κάνει λόγο η αυστριακή Der Standard που αμφισβητεί ευθέως τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων υποσχέσεων. Αναφερόμενη στις εξαγγελθείσες από το βήμα της ΔΕΘ παροχές, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού ή τη μείωση του «μισητού» ΕΝΦΙΑ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν εξήγησε πώς θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Διαβεβαίωσε όμως παρά ταύτα ότι και την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Εκλογές την άνοιξη;
Ως μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσει το τέλος των μνημονίων» αξιολογεί τη «ρητορική Τσίπρα περί νέας αρχής και αναγέννησης» η Neue Zürcher Zeitung. Κάνοντας λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, τα οποία ενώνει μόνον η κοινή επιθυμία να παραμείνουν στην εξουσία, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι «[…] όλοι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές ατενίζουν ήδη την εποχή μετά τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το 2019, ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν πρόωρες εκλογές ενδεχομένως ήδη την ερχόμενη άνοιξη».
Όπως επισημαίνει η ΝΖΖ, «το κατά πόσον η έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, στην οποία δίνει τόση έμφαση ο Τσίπρας, σηματοδοτεί όντως μια νέα αρχή για την πολύπαθη χώρα είναι αμφιλεγόμενο. Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ρόδινες ενώ οι κλυδωνισμοί της λίρας θέτουν εκ νέου εν αμφιβόλω τη δυνατότητα αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές. Πέραν τούτου η Αθήνα δεν έχει ανακτήσει ούτε την απόλυτη αυτονομία σε ζητήματα προϋπολογισμού».
Μεταφέροντας το εκρηκτικό -κυρίως λόγω του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ- κλίμα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που, όπως σημειώνεται, έχει υποσχεθεί επίσης μείωση της φορολογίας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «προεόρτια προεκλογικού αγώνα», στον οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν δυο ζητήματα: η οικονομία και το ζήτημα της ονομασίας.
Facebook Comments