Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τη Συρία
Διαμετρικά αντίθετες απόψεις των κυβερνητικών εταίρων στη γερμανική βουλή για μια στρατιωτική συμμετοχή στη Συρία
Διαμετρικά αντίθετες απόψεις των κυβερνητικών εταίρων στη γερμανική βουλή για μια στρατιωτική συμμετοχή στη Συρία
Διαμετρικά αντίθετες θέσεις υποστηρίζουν τα κυβερνητικά χριστιανικά κόμματα CDU και CSU και το σοσιαλδημοκρατικό SPD στο θέμα μιας γερμανικής συμμετοχής σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το θέμα προέκυψε μετά από δημοσίευμα ότι το υπουργείο Άμυνας εξετάζει την περίπτωση μιας γερμανικής στρατιωτικής συμμετοχής σε επέμβαση μαζί με άλλα κράτη της Δύσης.
Αναφερόμενη στο ζήτημα σήμερα στη βουλή η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ τόνισε μεν ότι υποστηρίζει πολιτικές λύσεις. Σε περίπτωση όμως που το καθεστώς του σύρου προέδρου Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τότε η Γερμανία δεν μπορεί «να κάνει τα στραβά μάτια» δήλωσε η καγκελάριος ασκώντας κατά αυτό τον τρόπο έμμεσα κριτική στους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες. Μιλώντας στη συνέχεια η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες κατέστησε σαφές ότι αρμόδιος για μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και όχι μια «συμμαχία» κρατών. «Το SPD», τόνισε η κ. Νάλες, «δεν πρόκειται ούτε στην κυβέρνηση και ούτε στη βουλή να συμφωνήσει σε μια γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο στη Συρία.»
«Εκτεταμένες» αρμοδιότητες στην Frontex
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση στη βουλή ήταν η ακροδεξιά βία στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς. Ενώ εξέφρασε την κατανόηση της για την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων για το θάνατο ενός Γερμανού μετά από συμπλοκή με πρόσφυγες, η κ. Μέρκελ τόνισε παράλληλα πως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει «ρητορείες μίσους», «ναζιστικά συνθήματα» και επιθέσεις σε ξένους. Προηγουμένως ο συμπρόεδρος της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της ακροδεξιάς βίας είχε υποστηρίξει ότι το ζητούμενο των γεγονότων στο Κέμνιτς ήταν η «αιματηρή πράξη δύο αιτούντων άσυλο».
Μιλώντας για το προσφυγικό η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη πως η εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης είναι αποφασιστική για την ύπαρξη της ΕΕ. Αυτή η πρόκληση είναι «ακόμη μεγαλύτερη» για τη συνοχή της ΕΕ απ ότι η οικονομική και η κρίση του ευρώ. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όμως χωρίς την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών της φυγής ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων στην Αφρική προκειμένου να αναπτυχθούν οι ντόπιες οικονομίες. Αναφερόμενη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στην οποία αποδίδει «κεντρική σημασία», η κ. Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα τα εθνικά κράτη να εκχωρήσουν «εκτεταμένες» αρμοδιότητες στην Frontex. Πάντως, παραδέχτηκε ότι «ευάλωτο σημείο» της ΕΕ στο προσφυγικό παραμένει το θέμα της αλληλεγγύης. Προς το παρόν δεν προέκυψε λύση, δήλωσε, εννοώντας προφανώς την άρνηση σειράς κρατών μελών να δεχτούν πρόσφυγες.
Facebook Comments