Εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς επίσης και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη απέστειλε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» με το οποίο αξιώνει αποζημίωση ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρία καταγγέλλει καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για τις Σκουριές και πως η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε απώλεια δυνητικών εσόδων, καθώς και ευτελισμό επενδύσεων που έγιναν στα ορυχεία εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση περιβαλλοντικών αδειών.

Ουσιαστικά η εταιρεία ενημερώνει για τις ζημιές που τις έχουν προκληθεί λόγω επιπλέον εξόδων, καθώς και από την απώλεια κερδών λόγω μη λειτουργίας του έργου.

Η μητρική εταιρεία «Eldorado» έχει ανακοινώσει από τον Νοέμβριο ότι θέτει την μονάδα στις Σκουριές σε καθεστώς συντήρησης λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση περιβαλλοντικών και λειτουργικών αδειών.

Τότε η καναδική εταιρεία είχε κάνει γνωστό πως κατέθεσε τρεις μηνύσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για την μη έκδοση «αδειών ρουτίνας».

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, με την οποία καλεί τον Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει στη Βουλή «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ στον επενδυτή και επιπροσθέτως «για ποιο λόγο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές άδειες με αποτέλεσμα να απειλείται το Ελληνικό Δημόσιο με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;».

Δείτε το εξώδικο 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Εφτακόσια πενήντα εκατομμύρια (750.000.000), ευρώ ο «λογαριασμός» της ανικανότητας του κ. Τσίπρα.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις και οι άνεργοι ζητούν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα κινδυνεύει να στείλει έναν απίστευτο λογαριασμό 750.000.000 ευρώ στους βάναυσα φορολογούμενους Έλληνες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιχείρηση που έχει επενδύσει στις σκουριές της Χαλκιδικής, ζητάει από το Ελληνικό Δημόσιο με εξώδικη αίτηση της να της καταβάλλει το ποσό των 750.000.000 ευρώ εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, των τελευταίων διοικητικών αδειών που αφορούν την επένδυση. Στα ίδια δημοσιεύματα, σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, το ΣτΕ έχει αποφανθεί 18 φορές θετικά υπέρ της επένδυσης και η τελευταία διαιτησία στην οποία προσέφυγε το κράτος δικαίωσε τον επενδυτή.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί όχι μόνο ερωτήματα αλλά και ανησυχία λόγω της σπουδαιότητας της επένδυσης για την ευρύτερη περιοχή, καθώς στην εν λόγω επένδυση εργάζονται πάνω από 2000 άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι αναμένεται να απασχοληθούν στο μέλλον αν προχωρήσει η επένδυση.

Επειδή η κυβέρνηση φορολογεί βάναυσα καθημερινά όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους φτωχούς αφού μειώνει το αφορολόγητο, για να χάσει ένα μισθό ακόμη και αυτός που έχει εισόδημα 600 ευρώ το μήνα,

Επειδή είναι ανήκουστο και παράδοξο αντί το Ελληνικό κράτος να έχει έσοδα από τις επενδύσεις, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να απειλείται με πληρωμές αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους επενδυτές,

Επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι στις Σκουριές της Χαλκιδικής φοβούνται για τις δουλειές τους και εκατοντάδες άλλοι περιμένουν εναγωνίως να προσληφθούν,

Επειδή η χθεσινή απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ήταν ότι θα εξετασθεί το αίτημα του επενδυτή,

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο κ. υπουργός προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει 750.000.000 ευρώ στον επενδυτή;

Για ποιο λόγο δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες με αποτέλεσμα να απειλείται το Ελληνικό Δημόσιο με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι «Η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια του αέρα»

 

Facebook Comments