«Η Βρετανία μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης»
Ο Σεμπάστιαν Γούντ, πρέσβης της Βρετανίας στο Βερολίνο, ζητά από την ΕΕ μέσω της Γερμανικής Ραδιοφωνίας περισσότερη κινητικότητα ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit
Ο Σεμπάστιαν Γούντ, πρέσβης της Βρετανίας στο Βερολίνο, ζητά από την ΕΕ μέσω της Γερμανικής Ραδιοφωνίας περισσότερη κινητικότητα ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit
Άτακτο ή συντεταγμένο Brexit; Τα περιθώρια χρόνου για τη δεύτερη εκδοχή στενεύουν επικίνδυνα και όλα δείχνουν ότι εάν δεν γίνουν κινήσεις και από τις δύο πλευρές, η ΕΕ θα οδηγηθεί στην πρώτη εκδοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο πρέσβης της Βρετανίας στο Βερολίνο Σεμπάστιαν Γουντ αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές κυρίως συνέπειες και για τις δύο πλευρές θα είναι τεράστιες και ζητά περισσότερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του επιτετραμμένου της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτηρίζοντας ως τροχοπέδη τη στάση της ΕΕ.
«Λευκή Βίβλος με βρετανικές προτάσεις»
«Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να διαπραγματευτούμε κάτι που να μην μας οδηγήσει στο σενάριο του άτακτου Brexit» τονίζει. «Πριν από δύο μήνες, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο με προτάσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μας και το πιο σημαντικό είναι η πρόταση αποφυγής χάραξης συνόρων στην Ιρλανδία. Ανάμεσα δηλαδή στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ως κράτος μέλος της ΕΕ διότι αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική αποσταθεροποίηση. Θα ήταν για μας πολύ δύσκολο να κρατήσουμε εν ισχύ τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που συνήφθη πριν από 20 χρόνια. Εάν έμπαιναν τέτοια σύνορα, θα είχαμε διάσπαση ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που φυσικά καμιά κυβέρνηση δεν θα το αποδέχονταν».
Βέβαια, οι προτάσεις της Λευκής Βίβλου αμφισβητήθηκαν ακόμη και από μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα δύο υπουργοί της να οδηγηθούν σε παραίτηση. Παρόλα αυτά ο βρετανός πρέσβης υποστηρίζει ότι επί τη βάσει αυτών των προτάσεων θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγούσε σε προσέγγιση των δύο πλευρών.
Βρετανικό αδιέξοδο
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσέγγιση διότι ο χρόνος είναι λιγοστός και γιατί η συντριπτική πλειονότητα των βρετανών βουλευτών δεν θέλει να μπλοκάρει το Brexit αφού στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειές τους, οι περισσότεροι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ του Brexit», σημειώνει. Τον γρίφο καλείται να επιλύσει η ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Σάλτσμπουργκ χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα από το σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Ο Σεμπάστιαν Γουντ περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα του:
«Για την ώρα, και το λέω ξεκάθαρα, η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η ΕΕ μας λέει, είτε θα αποδεχθείτε “σκληρά σύνορα” ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Β. Ιρλανδία, ένα διεθνές σύνορο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε θα πρέπει να αποδεχθείτε καθεστώς όμοιο με αυτό στην Νορβηγία αλλά με ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση, όπου με άλλα λόγια θα έχουμε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κράτος μέλος χωρίς όμως να καθόμαστε στο τραπέζι των Βρυξελλών. Οι δύο αυτές δυνατότητες θα ήταν αδιανόητες για οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση. Γι αυτό η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί ώστε να βρεθεί συμβιβασμός».
Facebook Comments