Τουρκία: οι γερμανικές εταιρείες ελπίζουν σε εξομάλυνση – υποφέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις
Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία βρίσκει τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία
Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία βρίσκει τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία
Ο κατήφορος της τουρκικής λίρας έπληξε σοβαρά τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Εκτός των τζίρων που πέφτουν, οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχουν βρει ακόμη πειστική συνταγή για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση του εγχώριου νομίσματος και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Πολλές γερμανικές εταιρείες που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία προβαίνουν τώρα σε νέα αξιολόγηση της στρατηγικής τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες αποστολή του τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που επισκέφθηκε το Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, και του τούρκου προέδρου Ερντογάν, που θα βρεθεί στη Γερμανίας στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών προκειμένου να τους πείσουν να επανέλθουν στην Τουρκία. Το χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, την καθιστά εξαιρετικά εξαρτημένη και ευπρόσβλητη από τη στάση των ξένων επενδυτών.
Στάση αναμονής και …τάσεις φυγής
Πάντως ορισμένες γερμανικές επιχειρήσεις δεν τηρούν απλά στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία, αλλά έχουν ήδη προβεί σε ορισμένες ενέργειες. Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Οικονομίας και Επενδύσεων Germany Trade and Invest (GTAI), ο ενεργειακός όμιλος RWE, ο οποίος πωλεί από 2007 φυσικό αέριο στην Τουρκία, εξετάζει να αποσυρθεί πλήρως από τη χώρα. Ο όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Mediamarkt, που διατηρεί πολλά υποκαταστήματα στην Τουρκία, έχει παγώσει σχέδια εξαγοράς μεριδίου της ανταγωνιστικής του εταιρείας Teknosa.
Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την πτώση της λίρας λαμβάνοντας δραστικά ρυθμιστικά μέτρα για τη ροή συναλλάγματος. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε στις 4 Σεπτεμβρίου τους εξαγωγείς να μεταφέρουν στην Τουρκία τουλάχιστον το 80% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα εντός 180 ημερών και να το πωλούν σε κάποια τουρκική τράπεζα. Ο νέος αυτός νόμος ισχύει και για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Μια εταιρεία παραγωγής βιδών εξετάζει ήδη να σταματήσει τις εξαγωγές της από την Τουρκία. Πάντως πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ελπίζουν να αναθεωρηθεί το μέτρο αυτό, μετά και τις διαμαρτυρίες από σειρά εξαγωγικών συνδέσμων.
Υποφέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Τουρκία
Η πτώση της λίρας έχει ανεβάσει τις τιμές για τους καταναλωτές, αλλά ακόμη περισσότερο έχουν αυξηθεί οι τιμές για τους παραγωγούς στην Τουρκία –κατά 32%. Οι τουρκικές επιχειρήσεις αδυνατούν εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης να μετακυλήσουν όλο το κόστος στις πλάτες των πελατών τους. Μοιραία τα κέρδη τους μειώνονται με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξή τους.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία επιδεικνύουν «είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις», είχε δηλώσει ο Γιαν Νέτερ από το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. Σήμερα, πέντε μήνες μετά, οι συνθήκες στην Τουρκία έχουν εμφανώς επιδεινωθεί.
Facebook Comments