Μαζική έξοδος επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές σημειώθηκε και την Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις ημερήσιες απώλειες να προσεγγίζουν το 9% και να πιέζουν τον κλαδικό τους δείκτη σε χαμηλό 2,5 ετών.

Η ένταση των ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με αναλυτές, προεξοφλεί αδυναμία των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων χωρίς να πληγεί η κερδοφορία τους και να χρειαστεί νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το χθεσινό χτύπημα πάντως στον τραπεζικό δείκτη ήταν πολύ ισχυρό και επανέφερε στους επενδυτές «μνήμες» από το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου του 2016, όταν ο δείκτης σημείωσε τα ιστορικά του χαμηλά. Χθες η αξία τις συναλλαγών στις τράπεζες ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ και ο δείκτης βρέθηκε σχεδόν στις 450 μονάδες και στο -18%, προτού ανηφορίσει λίγο πάνω από τις 500 μονάδες και ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο -9% περίπου.

Η ανησυχία της αγοράς εντείνεται καθώς έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο με ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα τις αγορές και με το κόστος δανεισμού Δημοσίου και τραπεζών σε απαγορευτικά επίπεδα. Εκτός από το ασταθές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία, αβεβαιότητα προκαλεί και το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, για το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς.

Οι αγορές φοβούνται πως ενδεχόμενη μονομερής αναβολή του μέτρου από την ελληνική πλευρά θα προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας και θα θέσει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών.

Από την άλλη σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97% από τις αρχές του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία, υπό την σκιά των μεγάλων πιέσεων που δέχεται σήμερα ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση, που επηρεάζει ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς, ήλθε στον απόηχο πληροφοριών του Bloomberg πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την Πειραιώς να ενισχύσει φέτος την κεφαλαιακή της βάση κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι φόβοι για αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιταλία για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, πιθανώς δυσχεραίνοντας τα σχέδια της Πειραιώς για έκδοση τίτλων.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που περιλαμβάνουν τόσο πιστώσεις που είναι σε καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες όσο και πιστώσεις με αβέβαιη είσπραξη.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

 

Facebook Comments