Τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία κρούει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία, αναθεωρώντας αισθητά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία, αναθεωρώντας αισθητά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία, αναθεωρώντας αισθητά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και καλώντας την ηγεσία της χώρας να λάβει μέτρα για να την περιφρουρήσει.
Οι προειδοποιήσεις έπονται των μεγάλων πιέσεων που έχουν υποστεί η τουρκική λίρα και η οικονομία της γειτονικής χώρας. Δεν αναμένεται, πάντως, να επηρεάσουν την τουρκική ηγεσία, που έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους την άρνησή της να συνεργαστεί εκ νέου με το Ταμείο. Η εικόνα της τουρκικής οικονομίας, όπως τη σκιαγραφεί το ΔΝΤ, είναι δυσοίωνη, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει πλέον το 25%.
Φθάνει, εν ολίγοις, στα υψηλότερα επίπεδά του στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και αντανακλά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά σχεδόν 40% από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας πρόκειται να αυξηθεί φέτος μόνον κατά 3,5%, που σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία θα σημειώσει λιγότερο και από το μισό της θεαματικής ανάπτυξης 7,4% του περασμένου έτους. Μιας ανάπτυξης που ήρθε, βέβαια, με τίμημα την όξυνση των δομικών προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, όπως η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα τη φυγή του ξένου κεφαλαίου από τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4%. Οι προβλέψεις του είναι απαισιόδοξες αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες στις οποίες είχε προβεί μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές και την επανεκλογή του Ερντογάν, όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% για φέτος και 4% για το 2019.
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν ένα πακέτο νομισματικής, δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής», επισημαίνει το ΔΝΤ και δεν παραλείπει να επικρίνει την Τράπεζα της Τουρκίας επειδή καθυστέρησε να αντιδράσει στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Τονίζει ότι η ολιγωρία της κεντρικής τράπεζας ενέτεινε την έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς και της συνιστά να επιβάλει αρκετά περιοριστική νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.
Facebook Comments