Σε καλό δρόμο είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan Asset Management, με την επενδυτική τράπεζα να τονίζει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας που δείχνει ότι τα χειρότερα της κρίσης περνάνε στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η ανάλυση. Η JP Morgan σημειώνει ακόμα πως «αν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αποδεικτεί πετυχημένο, θα ενισχυθεί σημαντικά η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα γεγονότα που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης είναι τα εξής:

  • Οι όλο και λιγότερες αναφορές στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το εξωτερικό.
  • Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
  •  Η βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που κινείται σε υψηλό 2 ετών
  • Το γεγονός ότι τρεις ελληνικές εταιρείες -ΟΤΕ, ΦΑΓΕ και Τιτάν- κατάφεραν να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων τους τελευταίους μήνες

Παρά τα θετικά σημάδια, όπως σημειώνει η JP Morgan οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προοπτικές της παραμένουν εύθραυστες. Καθώς υπάρχει σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος, είναι πιθανό να χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα χαλάσει την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στην ανάλυση τονίζεται πως οι Έλληνες αξιωματούχοι μπορεί να εκλάβουν την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ένδειξη ότι οι επενδυτές ανέχονται περισσότερο τη χαμηλή ανάπτυξη και τα αδύναμα δημόσια οικονομικά. Αν, όμως, το κάνουν αυτό, τότε θα τιμωρηθούν αυστηρότατα την επόμενη φορά που θα υπάρξει πανικός στις αγορές.

Facebook Comments