Χ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει φούσκα στα ακίνητα υψηλής αξίας
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε σήμερα τις αναφορές περί φούσκας στον τομέα των ακινήτων
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε σήμερα τις αναφορές περί φούσκας στον τομέα των ακινήτων
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε σήμερα τις αναφορές περί φούσκας στον τομέα των ακινήτων, επισημαίνοντας πως σε ότι αφορά τον τομέα ακινήτων υψηλής αξίας, χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 στην επιτροπή οικονομικών, μέλη της επιτροπής εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη που παρουσιάζει η οικονομία, καθώς και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό, βασίζεται στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού που δεν προσφέρουν ασφαλή βάση, όπως ανέφεραν.
Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για εξελισσόμενη φούσκα στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, επικρίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο επενδύσεων μέσω του οποίου επενδυτές αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα.
Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για φούσκα στον τομέα ακινήτων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι τιμές ακινήτων τώρα άρχισαν να ανακάμπτουν και πως υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά που είναι αντίθετα με μια οικονομία σε υπερθέρμανση ή σε φούσκα.
Ανέφερε πως ούτε η εξέταση επιμέρους τομέων, όπως ο τομέας των ακινήτων δεν δείχνει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε πως καταγράφεται αντιστροφή της πτώσης των τιμών αλλά όχι δραστική αύξησή τους, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί φούσκα, όπως είπε.
Τόνισε πως βασικό χαρακτηριστικό που θα καθιστούσε μη βιώσιμη την ανάπτυξή του τομέα ακινήτων, θα ήταν εάν η ανάπτυξή του βασιζόταν σε τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος εάν ξαφνικά σταματήσει έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ακόμα και στους ισολογισμούς τραπεζών.
Αντίθετα, σημείωσε, ότι φτάνουν κοντά του παράπονα για το ότι οι τράπεζες δεν προχωρούν σε δανεισμό για τον τομέα των κατασκευών, όπως το έπρατταν προηγουμένως.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα ακινήτων υψηλής αξίας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Λεμεσού, σημειώνοντας ότι ο εν λόγω τομέας χρήζει παρακολούθησης. «Δεν καταγράφει χαρακτηριστικά φούσκας, κανένας πύργος δεν κτίζεται με δανεικά, είναι πωλήσεις τοις μετρητοίς, αλλά χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης», είπε.
Δεν αναμένονται κυρώσεις για τις πολιτογραφήσεις
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου επενδύσεων στο οποίο έχουν ήδη γίνει διορθώσεις και πρόσθεσε ότι θα προωθηθούν και άλλες αλλαγές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο στη βάση συγκεκριμένης μελέτης αντικτύπου του σχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχημένο. Η μελέτη αντικτύπου βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι δεν αναμένει επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κύπρο σε σχέση με το σχέδιο επενδύσεων.
Σημείωσε ότι οι κυπριακές πολιτογραφήσεις αποτελούν το 0,3% του συνόλου των πολιτογραφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως μόνο το 1/3 εξ αυτών, δηλαδή το 0,1% σχετίζονται με τις επενδύσεις. «Άρα δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε.
Τόνισε εντούτοις, ότι υποχρέωση η οποία αναγνωρίζεται, είναι να γίνονται σωστοί έλεγχοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η εφαρμογή του σχεδίου και οι αιτήσεις που υποβάλλονται περνούν από τους πιο αυστηρούς έλεγχους, οι οποίοι έχουν καταστεί ακόμα πιο αυστηροί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι το κόστος των ελέγχων επιβαρύνει τους αιτητές.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για υπερβολικές αναφορές σε σχέση με το σχέδιο, που τροφοδοτούν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Ανέφερε ότι η συμβολή που υπάρχει στην οικονομία από το σχέδιο επενδύσεων είναι μηδενική και πως εξετάζεται στο πλαίσιο της μελέτης οικονομικού αντικτύπου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση του σχεδίου επενδύσεων με ξέπλυμα χρήματος, ανέφερε πως εάν συγκριθούν οι σημερινές συνθήκες διακίνησης χρήματος μέσα από το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται, με αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θα δούμε ότι τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. «Αλλά σίγουρα, μας ακολουθεί ακόμα μια αβάσιμη φήμη» πρόσθεσε.
Facebook Comments