Η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν δυο φοβερά τέρατα της ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην είσοδο του πορθμού του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή ακτή η Σκύλλα και στην ασιατική η Χάρυβδη.  Σύμφωνα με το μύθο, τα δυο τέρατα βρίσκονταν το ένα  απέναντι από το άλλο, σε ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα που σύμφωνα με τον Όμηρο, ονομαζόταν Πλαγκτές Πέτρες. Το πέρασμα αυτό ήταν εντελώς αδύνατο να το διασχίσει κάποιο πλοίο, λόγω της φοβερής κατάστασης που επικρατούσε εκεί από την παρουσία των δυο τεράτων, ούτε πουλί πετούμενο δε γλίτωνε, αν τολμούσε να το περάσει.

Τα δυο τόσο φοβερά και επικίνδυνα για τους ναυτικούς τέρατα εμπλέκονται στους μύθους τόσο του Οδυσσέα όσο και των Αργοναυτών, οι οποίοι πέρασαν από τα στενά αυτά με μικρές απώλειες,  λόγω της εύνοιας της Θεάς Ήρας που παρακάλεσε το Θεό της θάλασσας Ποσειδώνα,  να αποκοιμίσει τόσο τη Σκύλλα όσο και τη Χάρυβδη. Ο πανάρχαιος μύθος της Σκύλλας και της Χάρυβδης περιγράφει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.

Αβεβαιότητα από τη μια και υπερφορολόγηση από την άλλη, είναι τα δυο σύγχρονα τέρατα που απειλούν ανεξαιρέτως όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους και αντικειμένου δραστηριότητας.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας στο τέλος του 2018 δεν έχει ακόμα επανέλθει στα επίπεδα του 2014 και ενώ διανύουμε το όγδοο συνεχόμενο έτος οικονομικής κρίσης και των σκισμένων πλέον μνημονίων.

Η Ελλάδα και το 2018 κατατάσσεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών θέση την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά (2017), σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, την ώρα που η επιχειρηματικότητα συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται και φυσικά μοναδικό διέξοδο επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί η μετεγκατάσταση τους σε Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες. Η οπισθοδρόμηση της Ελληνικής οικονομίας σε όρους ανταγωνιστικότητας δυστυχώς συνεχίστηκε και για το 2018, τα αποτελέσματα της οποίας θα βιώσουμε έντονα στην οικονομία μας για το 2019. Η χώρα μας κατατάσσεται στην ίδια θέση όπως και το 2014, γεγονός που φαίνεται να μην απασχολεί καθόλου τους κυβερνώντες ενώ από μόνο του αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας.

Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, κρατισμός, πρόστιμα και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ετεροχρονισμένη απονομή της δικαιοσύνης και πλημμελής λειτουργία θεσμών και φορέων, οδηγούν την πλειονότητα των ήδη καταπονημένων ελληνικών επιχειρήσεων στα όρια τους.

Μόνο για το 2017, 300 νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ιδρύθηκαν στη Ρουμανία, μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Συνολικά η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη γείτονα χώρα αριθμεί περίπου 7.000 εταιρίες και περί τα 4 δις Ευρώ επενδυμένα κεφάλαια. Για τη δε Βουλγαρία με την οποία η χώρα μας μοιράζεται κοινά σύνορα η κατάσταση είναι υπέρ του δέοντος αξιοσημείωτη. 17000 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πλέον των 70.000 ατόμων και φυσικά με εντυπωσιακά αυξητική τάση ετησίως. Σχετικά σύντομα και τα Σκόπια θα αποτελέσουν ένα ακόμη ασφαλές Ευρωπαϊκό καταφύγιο επιχειρηματικότητας και επενδύσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Εάν οι πολιτικές «ανάπτυξης» που εφαρμόζονται στη χώρα μας τελικά και εκ των πραγμάτων ωφελούν πολλαπλασιαστικά τις οικονομίες των γειτονικών μας χωρών, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε και να εργαζόμαστε εσαεί υπό το καθεστώς των μνημονίων, της ένδειας και της συνεχούς οπισθοδρόμησης.

Facebook Comments