«Αν ισχυρίζεσαι ότι είσαι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι ότι μέσω της «εντολής εκκένωσης» υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο.

Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές και εκθέτουν τους αρμοδίους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση». Αυτές οι αναφορές για «αντιφάσεις», για «προσχηματικές ενέργειες» και για «ενέργειες που εκθέτουν τους αρμοδίους της Πυροσβεστικής», και μάλιστα σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, δεν προέρχονται από κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης που προχωρεί τάχα σε ανοίκεια επίθεση στην κυβέρνηση.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ. Πρόκειται για πολυσέλιδο έγγραφο από το γραφείο της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι, το οποίο συντάχθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και στάλθηκε στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτριο Λιότσιο, όπως και στις δικαστικές Αρχές.

Στο υπόμνημα από το γραφείο της Ρένας Δούρου υπάρχει περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών – κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία – που θα ζήλευε κι ο πιο φανατικός πολέμιος της κυβέρνησης. Κι ούτε καν φαίνεται ότι προέρχεται από ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα είναι ένα δείγμα του παρασκηνίου που σοβεί τις τελευταίες ημέρες με αποκαλυπτικές επιρρίψεις ευθυνών μεταξύ κρατικών λειτουργών για την τραγωδία στο Μάτι, ενόψει της παροχής εξηγήσεων από 21 «υπόπτους». Μάλιστα στο συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνονται αποσπάσματα από την περιώνυμη κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο Κατεχάκη τρεις ημέρες μετά την εκατόμβη νεκρών και υπάρχουν διαψεύσεις, καταγγελίες και επιθετικές αναφορές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. Στην αναφορά λοιπόν από το γραφείο της περιφερειάρχου υπάρχει εκτεταμένη ανάλυση σε δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου σχετικά με την «εντολή εκκένωσης» που φέρεται ότι είχε δοθεί.

Όπως σημειώνεται, σε πρωτοφανές ύφος, στο έγγραφο «είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε «εντολή εκκένωσης», καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις, μια και αναφέρουν ότι «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο». Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η «εντολή εκκένωσης», αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος». Σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται πως «οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμοδίους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν τις βαριές ευθύνες και παραλείψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας».

«ΚΑΡΦΙΑ». Για να υπάρξει και συνέχεια στα «καρφιά» της Ρένας Δούρου στις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, «η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά – Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανένα αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Τέλος, σε ένα άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται ότι: «Ο παραιτηθείς αρχηγός της Αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «στις 18.25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος», άρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στον δήμαρχο Ραφήνας στις 18.30. Εξάλλου είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής». Για να συμπληρωθεί στη συνέχεια: «Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 6.07 μ.μ., όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες».

Πηγή: In.gr

Facebook Comments