GS: «Bullish» για τον χρυσό – τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο κατά 4%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο κατά 4%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο κατά 4%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Το ράλι του πολύτιμου μετάλλου συνέπεσε με το διεθνές sell-off στα χρηματιστήρια και αντιπροσωπεύει την επιστροφή του “φόβου” ο οποίος ενισχύει τη ζήτηση για χρυσό, κατά την άποψη της Goldman Sachs. Αλλά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να παραμένει ισχυρή και τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, μπορεί ο χρυσός να συνεχίσει να λειτουργεί ως στρατηγική αντιστάθμισης του κινδύνου; Η G.S απαντά πως “ναι” παρουσιάζοντας τους λόγους για αυτήν της τη στάση.
– Πρώτον, ο “φόβος” είναι ένας πιο σημαντικός μοχλός της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό από το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού που μετράται από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ.
– Ιστορικά, τα 10ετή πραγματικά επιτόκια ήταν ένας καλός δείκτης του “φόβου”, αλλά όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, το “σήμα” μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό. Αντ αυτού, η εκτίμηση της αγοράς για την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ γίνεται ένας πιο ουσιαστικός δείκτης.
– Επίσης, επισημαίνει η Goldman Sachs, οι ανησυχίες για ύφεση έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Η πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις θα διατηρήσουν αυτές τις ανησυχίες στο “κόκκινο”. Παράλληλα, για το επόμενο έτος οι οικονομολόγοι της Goldman προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ από 2,9% σε 2,6% και αύξηση του πληθωρισμού από 2,2% σε 2,5%. Αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων σε χρυσό.
-Ένας άλλος bullish καταλύτης για τον χρυσό είναι το αυξημένο ενδιαφέρον προς το μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, το οποίο οδηγείται από την επιθυμία διαφοροποίησης των θέσεών τους, τις· αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και την τάση μείωσης των θέσεών τους στο αμερικάνικο δολάριο.. Όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότερες χώρες επιστρέφουν στις αγορές χρυσού, για πρώτη φορά από το 2008-2012, με την Ινδία, τη Ρωσία, την Τουρκία την Ουγγαρία και την Πολωνία να είναι μεταξύ αυτών.
-Τέλος, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι το ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να αυξάνεται, κάτι που θα ενισχύσει τη ζήτηση για χρυσό λόγω της αύξησης του πλούτου στην περιοχή. Ωστόσο, οι εμπορικοί δασμοί, οι κυρώσεις και η δράση πολιτικής δημιουργούν κάποιους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών.
Όπως καταλήγει η Goldman τα θεμελιώδη μεγέθη του χρυσού παραμένουν ισχυρά. Ένα χαμηλό και πτωτικό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα ενισχύουν τη ζήτηση χρυσού στις ανεπτυγμένες αγορές. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τις προβλέψεις της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες στα $1250, $1300 και $1350 η ουγγιά, τονίζοντας ότι ο χρυσός μπορεί να κινηθεί ακόμη υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα όταν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αρχίσει να επιβραδύνεται.
Facebook Comments