Κατά πέντε θέσεις ως προς τη διευκόλυνση του επιχειρείν υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, όχι μόνο διότι άλλες χώρες έκαναν μεγαλύτερα άλματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε σύγκριση με τη χώρα μας αλλά και διότι η Ελλάδα σημείωσε και χαμηλότερη βαθμολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018), με τη βαθμολογία της να διαμορφώνεται σε 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 βαθμούς χαμηλότερα από πέρυσι.

Επιδείνωση

Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς).

Ανταγωνιστικές στην Ελλάδα χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, την Πορτογαλία στην 34η, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης (για τις ανάγκες της έκθεσης λαμβάνεται ως παράδειγμα η ίδρυση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας – ΙΚΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση από την 37η πέρυσι. Η βαθμολογία της είναι ίδια με πέρυσι, κάτι που στην πραγματικότητα δηλώνει μια σχετική στασιμότητα. Θα πρέπει, πάντως, εδώ να διευκρινισθεί ότι από τα τέλη Ιουλίου 2018 λειτουργεί και η ηλεκτρονική σύσταση επιχείρησης, μεταρρύθμιση η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση, καθώς λαμβάνονται υπόψη όσες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Εκεί που καταγράφεται σημαντική επιδείνωση, και στην οποία κάνει ειδική αναφορά η έκθεση «Doing Business 2019», είναι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταχώρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον απαιτείται η προσκόμιση ακόμη μιας βεβαίωσης και συγκεκριμένα βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 153η θέση από την 145η, με μειωμένη επίδοση κατά 2,08 μονάδες.

Η Ελλάδα υποχωρεί επίσης ως προς τη διαδικασία ηλεκτροδότησης, στην 79η θέση από την 76η πέρυσι, ενώ η μη αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας στην 99η θέση από την 90ή πέρυσι (με ίδια βαθμολογία όμως) ως προς το κριτήριο της λήψης πίστωσης.

Facebook Comments