«Αγκομαχά» η γερμανο-γαλλική ατμομηχανή
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για «ρήγμα εμπιστοσύνης» στις γερμανο-γαλλικές σχέσεις
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για «ρήγμα εμπιστοσύνης» στις γερμανο-γαλλικές σχέσεις
Η Γαλλία φαίνεται ότι έχει βαρεθεί να περιμένει τη Γερμανία να συναινέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα Μακρόν για εμβάθυνση της ευρωζώνης και τη φορολόγηση ψηφιακών κολοσσών, όπως το Facebook ή η Apple. Η εικόνα αρμονίας που εξέπεμψαν Μέρκελ και Μακρόν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αποδίδει την πραγματικότητα όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις και άσκηση επιρροής στην Ευρώπη. Ανάμεσα στην καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο καταγράφεται βαθιά διαφωνία, στο Παρίσι μάλιστα κυριαρχεί οργή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για την κωλυσιεργία και τη διστακτικότητα να συνεργαστεί με τη Γαλλία.
Το στοίχημα Μακρόν…
Η οργή των Παρισίων έγινε έκδηλη στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει στο Βερολίνο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σε ομιλία του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε το Βερολίνο για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» σε περίπτωση που αθετήσει τις υποσχέσεις της και δεν συναινέσει στη φορολόγηση ψηφιακών επιχειρήσεων και στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει επενδύσει πολλά σε αυτά τα δύο πρότζεκτ. Πρόκειται για υπόσχεση που έχει δώσει για την καλύτερη προστασία των ευρωπαίων πολιτών και για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Θέλει με αυτά τα δύο θέματα να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Η επικείμενη διαδοχή της Μέρκελ στην προεδρία του κόμματός της, του προκαλεί νευρικότητα, επειδή φοβάται ότι ο ή η διάδοχός της μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να μπλοκάρει τα σχέδιά του.
Ο γάλλος πρόεδρος πιέζει για να ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου ευρωπαϊκή οδηγία που να επιβάλει φόρο ύψους 3% σε ψηφιακές επιχειρήσεις με παγκόσμιο ετήσιο τζίρο 750 εκατομ. ευρώ και ευρωπαϊκό τζίρο πάνω από 50 εκατομ. ευρώ. Αυτό θα έπληττε κυρίως αμερικανικούς κολοσσούς όπως την Google, την Apple και το Facebook. Πιέσεις ασκούν 100 βουλευτές από το κόμμα του Μακρόν. Σήμερα δημοσιεύουν έκκληση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με το λεγόμενο «ψηφιακό φόρο», καταλογίζουν έλλειψη εναρμόνισης σε φορολογικά θέματα που σημαίνει «απώλεια εισοδήματος για τους Ευρωπαίους και την αίσθηση ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει, αλλά τους αποδυναμώνει».
…και η διστακτικότητα της Γερμανίας
Η γερμανική πλευρά εγείρει ενστάσεις τυπικού καταρχήν περιεχόμενου. Υπενθυμίζει ότι για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη φορολόγηση χρειάζεται ομοφωνία και αυτή δεν υπάρχει. Η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Δανία ήδη τάχθηκαν εναντίον μιας τέτοιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Οι γερμανικές ενστάσεις έχουν όμως και άλλες παραμέτρους, όπως ο φόβος μήπως ο ψηφιακός φόρος πλήξει και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ή ακόμη ωθήσει τις ΗΠΑ σε αντίποινα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πιέζει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, όπου συμμετέχουν και οι ΗΠΑ. Για να τερματίσει την κωλυσιεργία ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ εμφανίστηκε διατεθειμένος να συναινέσει σε μια συμβιβαστική λύση, δηλαδή να τεθεί σε ισχύ ο ψηφιακός φόρος μέχρι τέλος του 2020 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στον ΟΟΣΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί νομική δέσμευση από τώρα.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατύπωσε καθαρά το διακύβευμα για την Ευρώπη. Χωρίς να ονομάζει τη Γερμανία έκανε έκκληση για επίδειξη «σταθερής βούλησης να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας, να κάνουμε το ευρώ μη αναστρέψιμο και να προκαλέσουμε δικαιότερη φορολόγηση». Ζήτησε επίσης να κλείσουν όλες οι ανοιχτές νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τις ευρωεκλογές. Το μεσημέρι με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι τοποθετήσεις Σολτς στο ίδιο Φόρουμ.
Facebook Comments