Ιταλία: Συζητάει τη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ
Είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει περιθώριο κινήσεων όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση κόστους των μέτρων που περιλαμβάνει ο ιταλικός προϋπολογισμός
Είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει περιθώριο κινήσεων όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση κόστους των μέτρων που περιλαμβάνει ο ιταλικός προϋπολογισμός
Πρέπει να υπάρξει περιθώριο για προσαρμογή του ιταλικού προϋπολογισμού του 2019, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη να περικόψει η ιταλική κυβέρνηση τις δημοσιονομικές δαπάνες και με τι θα ήταν ικανοποιημένη η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρο της Βάλντις Ντομπρόβσκις να κάνει χθες λόγο περί «ουσιαστικής περικοπής».
Είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει περιθώριο κινήσεων όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση κόστους των μέτρων που περιλαμβάνει ο ιταλικός προϋπολογισμός, δήλωσε χθες ο Κόντε, αναφερόμενος στους στόχους που περιλαμβάνει αυτός. Η Ρώμη έχει στείλει στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4%, με την Κομισιόν να αποφαίνεται ότι αυτό αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και να κάνει την περασμένη εβδομάδα το πρώτο βήμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικού προστίμου ύψους 0,5% του ιταλικού ΑΕΠ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φθάσουμε σε κοινή λύση (με την Κομισιόν), ενώ θα σεβόμαστε το περίγραμμα του προϋπολογισμού και χωρίς (να προχωρήσουμε σε) ριζικές αλλαγές», είπε χθες ο Κόντε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για νέους στόχους δημοσιονομικού ελλείμματος και ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ρωτήθηκε κατά πόσο θα αρκούσε στην Επιτροπή μείωση του ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα. Ασφαλώς όχι, ήταν η απάντηση του επιτρόπου, ενώ σύμφωνα με την Handelsblatt η Κομισιόν είναι πιθανό να αρχίσει τη διαδικασία κατά της Ιταλίας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καλοκαίρι το Eurogroup είχε ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να περιορίσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα (δεν υπολογίζονται εφάπαξ μέτρα και η επίπτωση του οικονομικού κύκλου) κατά 0,6% του ΑΕΠ της το 2019, ενώ στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Ρώμη περιλαμβάνεται αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ. Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, λέγοντας ότι απαιτείται ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών δαπανών και εσόδων και ότι αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο ιταλικό Σύνταγμα.
Οι τόνοι μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών έχουν πέσει κάπως την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδα (βάσιμη ή όχι, μένει να αποδειχθεί) για συμβιβαστική λύση προτού υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης. Χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της «τους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων» και τις ανησυχίες των επενδυτών. Μιλώντας στη Γερουσία, ο Τρία είπε πως ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι μετρίως επεκτατικός και πως ο «έντονος διάλογος» με την Κομισιόν πρέπει να οδηγήσει σε λύση που να σέβεται τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους φόβους των Ευρωπαίων εταίρων, τον βαθμό αβεβαιότητας στις αγορές… Πάνω απ’ όλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο προς το οποίο κινούμαστε και το υψηλό επίπεδο του spread». Θέλουμε λύση με την Ε.Ε., «αλλά δεν μπορούμε να προδώσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει διότι δεν είμαστε σαν τις άλλες κυβερνήσεις (του παρελθόντος)».
Facebook Comments