Στην ανασκόπηση των πιο αντιδημοφιλών απόψεων που ακούστηκαν το σωτήριον έτος 21018, η άποψη ότι έπρεπε να περικοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις που είχαν απονεμηθεί πριν το 2016, κερδίζει αναμφίβολα το πρώτο βραβείο. 
 
Πρόκειται για μια άποψη που δεν την υποστηρίζει κανείς. Η Κυβέρνηση έδωσε τον “υπέρ πάντων αγώνα” για να αποτρέψει την περικοπή τους και σήμερα στο Eurogroup δρέπει τους καρπούς των κόπων της. Η ΝΔ την πρόλαβε καταθέτοντας από τις 9 Ιουλίου τροπολογία “για τη μη περικοπή των συντάξεων”. Το ΚΙΝΑΛ μετά τα μπάνια του λαού, συνάντησε τους θεσμούς (13/9) και τους διατράνωσε ότι διαφωνεί με την εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων και ζήτησε την κατάργησή του. Τα μικρότερα κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα (συνταγματικό και μη) προφανώς συμφωνούν. Αν μάλιστα δεν είχαν τον φόβο ότι θα τους πάρουν στο ψιλό, θα πρότειναν προφανώς και αυξήσεις. 
 
Το θέμα της προσωπικής διαφοράς “συμφιλίωσε” τους πάντες και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς πόλωσης. Για να εξηγούμαστε, δεν πρόκειται για κάποια παράλογη περικοπή. Η περιβόητη προσωπική διαφορά είναι η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου. Δηλαδή η προστασία αφορά μόνο παλαιότερους συνταξιούχους. Όσοι άτυχοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 12ην Μαίου του 2016, ούτως ή άλλως έπαιρναν και θα παίρνουν μικρότερη σύνταξη. Επιπρόσθετα, η επίπτωση της περικοπής ήταν αναλογική. Σύμφωνα με στοιχειά του Υπ. Εργασίας η επίπτωση ήταν πραγματικά σοβαρή μόνο στα “ρετιρέ” του συστήματος. 
 
Η άποψη ότι έπρεπε να περικοπεί η προσωπική διαφορά δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ρητού “η κατσίκα του γείτονα”. Με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι. Η Κυβέρνηση αποφασίζει για παράδειγμα ότι έχει δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψει τα ρετιρέ των παλαιών συνταξιούχων αλλά δεν έχει χρήματα για να επιδοτήσει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές για προσλήψεις νέων έως 24 ετών. Έτσι αν και αρχικά προβλέπονταν η επιδότηση του 100% της εργοδοτικής εισφοράς (μέτρο που θα τόνωνε την νόμιμη απασχόληση), τελικά θα επιδοτείται μόνο το 50%. Είναι θέμα επιλογής. 
 
Αυτό ακριβώς εννοούσε χθες ο Πρωθυπουργός όταν ανέφερε ότι “υπηρετούμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα” μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός του…

Facebook Comments