Παγώνουν έως το 2058 οι κατεδαφίσεις σε οικιστικές πυκνώσεις!
Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση ορίζεται η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα
Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση ορίζεται η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα
Το… μοντέλο του τελευταίου νόμου αυθαιρέτων υιοθετεί και επίσημα πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος στην περίπτωση των οικιστικών πυκνώσεων, αφού στην ουσία παρατείνει την κατεδάφιση που φτάνει μέχρι το 2058.
Πρόκειται για διατήρηση 25 ετών στα δασικά αυθαίρετα που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων (ΟΠ) και έχουν ανεγερθεί μετά το 1975 και 40 χρόνια για όσα έχουν χτιστεί προ του ‘75, όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, οι αυθαιρετούχοι που δεν έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς τα πρόστιμα, αν και θα φτάνουν μέχρι τις 100 δόσεις, παραμένουν υψηλά. Παράλληλα, πολίτες σε 24 δήμους μένουν στον… αέρα και αυτό γιατί οι ασυνεπείς δήμαρχοι δεν κατέθεσαν τα όρια οικισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν εκπρόθεσμα σε υποβολή αντιρρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση ορίζεται η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.
Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε κυριολεκτικά μια ανάσα πριν από την εκδίκαση του νόμου Τσιρώνη, που είχε κρίνει το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματικός. Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται το ΣτΕ να παραλάβει από το επιτελείο του ΥΠΕΝ τη νέα νομοθέτηση, ενώ, όπως σημείωσε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στον Ελεύθερο Τύπο, δεν θα ζητήσουν εκ νέου αναβολή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, δεν εντοπίζονται σημαντικές αλλαγές από το σχέδιο που είχε διαρρεύσει στον Τύπο το καλοκαίρι και ούτε τελικά υπάρχουν οι τροποιητικές ρυθμίσεις που είχε επικοινωνήσει το υπουργείο ότι θα περάσουν εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι.
Τι προβλέπεται
Πιο συγκεκριμένα, δίνει διορία δύο ετών στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις προκειμένου να υπαχθούν στο νόμο και να επιτύχουν αναστολή κατεδαφίσεων και διοικητικών κυρώσεων.
Ειδικότερα, στα 14 άρθρα που θα συζητηθούν με φορείς και πολίτες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2019 προβλέπεται:
Facebook Comments