Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου σε «μακεδονική» γλώσσα, δείχνοντας ανυποχώρητος στις θέσεις που εξέφρασε και πριν από λίγες  ημέρες, περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας και στη συνέχεια την πλήρη αναδίπλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.

Αυτή τη φορά, ο Ζάεφ, σύμφωνα με το b92.net, δήλωσε: «Είμαι Μακεδόνας, μιλώ μακεδονικά και αυτό είναι δικαίωμά μου», ενώ πρόσθεσε πως αυτή η ελευθερία συνιστά ευρωπαϊκή αξία και συνεπώς προσδοκά ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους.

«Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας».

«Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Ζάεφ.

Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ είχε ως κύριο αποδέκτη την Βουλγαρία, όπου το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ κατηγόρησε την ΠΓΔΜ ότι επιχειρούν να «παραχαράξουν την ιστορία», ώστε να προωθήσουν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει επιτρέψει να μιλήσει στην «μακεδονική» γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Facebook Comments