Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πλακώθηκαν ποτέ. Μπορεί να φώναξαν, αλλά και αυτό όχι πολλές φορές. Ωστόσο και παρά τις φήμες που διέδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δεν πιάστηκαν ποτέ στα χέρια. Ήδη ο Βαρουφάκης το είχε διαψεύσει αυτό στο βιβλίο του ‘Ανίκητοι Ηττημένοι. Τώρα ο Ντάισελμπλουμ, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, έρχεται να επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη. Και προσθέτει ότι αυτή η λεπτομέρεια είναι μάλλον το μόνο στο οποίο συμφωνεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο ολλανδός πολιτικός θέλησε να επικεντρωθεί σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και όχι του παρελθόντος, δηλώνοντας ότι «πολλά από τα ζητήματα που προκάλεσαν και αποτέλεσαν την ευρωπαϊκή κρίση παραμένουν άλυτα. Ότι οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες. Ότι ‘συνεχίζει να γίνεται πολύς λόγος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και λίγος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξαπολύει όμως βέλη και προς την Κομισιόν λέγοντας ότι «ενίοτε δεν έκανε τη δουλειά της’ και μεταχειρίστηκε με μεγαλύτερη επιείκεια τις μεγάλες χώρες».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το βράδυ (σ.σ. της παρουσίασης) ο Ντάισελμπλουμ δέχθηκε μόνο θετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του το διάστημα 2013-2018. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια θαύμασε την ‘αστείρευτη υπομονή του σε σχέση με τον Βαρουφάκη, τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος πολλές φορές έλεγε τα αντίθετα στους δημοσιογράφους απ ό,τι συζητούνταν στο Eurogroup. Η ανταποκρίτρια της ‘Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη χαρακτήρισε τον Ντάισελμπλουμ ‘ειλικρινή διαμεσολαβητή, ακόμα και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελλάδας και ανέφερε ότι εκφράζονταν πάντα με ειλικρίνεια και ακρίβεια απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Το ότι αυτό ισχύει μόνο εν μέρει για τον προκάτοχό του, Γιούνκερ, και τον διάδοχό, του Σεντένο, δεν αντανακλά μόνο την ελληνική σκοπιά.

Όλα αυτά που έγιναν δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία για την Ελλάδα, λέει ο Ντάισελμπλουμ. Τρία δανειακά προγράμματα συνολικού ύψους 288 δις ευρώ είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που επιτεύχθηκαν. Και τι είχε γίνει τότε με το Grexit; Δεν το είδε ποτέ ως σοβαρή επιλογή, λέει ο Ντάισελμπλουμ – ακόμη και αν στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Ιούλιο του 2015 υπήρχε ένα σχετικό γερμανικό έγγραφο με ένα σωρό ‘άσχημα πράγματα. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ η προτεινόμενη τότε από τον Σόιμπλε προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση που θα συνδέονταν με αυτήν δεν θα λειτουργούσε. ‘Μπορεί να αυξανόταν η ελληνική ανταγωνιστικότητα αλλά το δημόσιο χρέος που θα παρέμενε σε ευρώ θα γινόταν μη βιώσιμο. Το ότι ο Σόιμπλε άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους δεν αναφέρεται από τον Ντάισελμπλουμ – ούτε ότι αργότερα ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε πως 15 από τους 19 υπουργούς υποστήριξαν την ιδέα του».

 

 

Facebook Comments