Χρέη στην εφορία: Το σχέδιο για τη νέα ρύθμιση – προεκλογικά δώρα για εκατομμύρια οφειλέτες
Νέα προεκλογικά δώρα για εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τοις γενναίες ρυθμίσεις
Νέα προεκλογικά δώρα για εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τοις γενναίες ρυθμίσεις
Νέα προεκλογικά δώρα για εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τοις γενναίες ρυθμίσεις.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σωρεία αλλαγών που σκοπό έχουν να άρουν εμπόδια στην αξιοποίησή της από ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα και με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα, η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Οι αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους, ενώ σε κάθε περίπτωση το θέμα συζητηθεί και με την Κομισιόν στο πλαίσιο του διαλόγου που προβλέπεται στο καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Δεν θα πρόκειται για οριζόντια ρύθμιση αλλά για τον καθένα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως αν ο οφειλέτης έχει στο παρελθόν συμμορφωθεί σε ρύθμιση που έχει κάνει ώστε να απορρίπτονται αυτοί που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρώνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικρο-οφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση.
Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διευρυμένη πάγια ρύθμιση δεν θα είναι τόσο ανοιχτή όσο η σημερινή. Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερες δόσεις δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως παρά μόνο όσοι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Την ίδια στιγμή ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις.
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην ΕΡΤ πως «μελετάμε όλες τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και ευέλικτο». Προανήγγειλε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019». Διευκρίνισε δε πως «θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.
Τι ισχύει σήμερα
Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
Από τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ.
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης. Με την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.
Facebook Comments