Αύξηση της φορολογίας στη Ρουμανία – ποιες οι επιπτώσεις σε Alpha & Εθνική
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης χθες για αύξηση της φορολογίας, θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης χθες για αύξηση της φορολογίας, θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης χθες για αύξηση της φορολογίας, θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα στις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Η Ρουμανία σε μία προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, προχώρησε χθες στην απόφαση να αυξήσει τα έσοδά της κατά 2,5 δισ. δολάρια, μέσω αύξηση της φορολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου προοδευτικού φόρου στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ισχυρό sell-off στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 12%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία του, ενώ οι τραπεζικές μετοχές “βυθίστηκαν” έως και 19%.
Η πλειονότητα των τραπεζών της Ρουμανίας είναι ξένης ιδιοκτησίας και έτσι οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι θυγατρικές αυστριακών, γαλλικών, ιταλικών και ουγγρικών τραπεζών.
“Καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας ανήκει κυρίως σε ξένους, ένας τραπεζικός φόρος είναι ένας πολιτικός βολικός τρόπος να μετατοπιστεί το βάρος της δημοσιονομικής σύσφιξης από τους εγχώριους στους ξένους παίκτες”, όπως σημειώνει η Morgan Stanley.
Αν και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα, ωστόσο η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα διατηρούν ακόμη τις δραστηριότητές τους εκεί.
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε πρόσφατα στην πώληση της Piraeus Bank Romania (PBR) στο αμερικανικό equity fund JC Flowers, ενώ η Eurobank προχώρησε στην πώληση των μεριδίων στις Bancpost, ERB Retail Services και ERB Leasing.
Η Alpha Bank, αντίθετα με τις υπόλοιπες τράπεζες, έχει αποφασίσει να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρουμανία μέσω της συμμετοχής της στην Alpha Bank Romania. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει την πώληση της Banka Romanesca έως το τέλος του έτους.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αύξηση της φορολογίας στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η κίνηση της κυβέρνησης της χώρας για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της μέσω νέων φόρων θα πρέπει να υπενθυμίσει στις ξένες τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης πόσο ευάλωτες είναι στην περιοχή, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει η Euroxx, ο νέος φόρος θα είναι αρνητική εξέλιξη για τις δύο ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στη χώρα. Οπως υπογραμμίζει θα αποτελέσει και αρνητικό καταλύτη στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζα να πουλήσει τη θυγατρική Banca Romaneasca. Παράλληλα, σύμφωνα με την Euroxx, οι θυγατρικές και των δύο ελληνικών τραπεζών θα δεχτούν χτύπημα στους ισολογισμούς τους, αν και μέρος του κόστους ενδέχεται να περάσει στους πελάτες τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Euroxx, ο νέος φόρος που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας, θα επηρεάσει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχει ο κλάδος στη χώρα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο σχεδιασμός της ρουμανικής κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο. Το σχεδιασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει επίσης νέους φόρους σε επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών οι οποίες θα πρέπει να πληρώνουν 3% του τζίρου τους την επόμενη χρονιά. Επίσης σχεδιάζεται η επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022, καθώς και αλλαγές στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments