Μάχη με το χρόνο και με αντίξοες συνθήκες δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία για τον εντοπισμό επιζώντων από το τσουνάμι, που σάρωσε τη νήσο Ιάβα, μετά την έκρξηξη του ηφαιστείου στο στενό του Σοντ το Σάββατο. Ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει συνεχώς και οι ελπίδες εξανεμίζονται. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί είναι 429.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα, αλλά και τα γυμνά χέρια τους για να σκάψουν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά μήκος των 100 χιλιομέτρων που εκτείνονται οι δυτικές ακτές της Ιάβας.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 12.000 χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για νέα παλιρροιακά κύματα.

Το τσουνάμι του Σαββάτου κατέστρεψε περισσότερα από 700 κτήρια, από μικρά καταστήματα έως σπίτια, βίλες και ξενοδοχεία. Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν τις ακτές και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον πληθυσμό που ζει κοντά στη θάλασσα.

Facebook Comments