«Μακρόν εναντίον Σαλβίνι – η μάχη για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης», γράφουν οι Financial Times σε άρθρο για τις ευρωεκλογές και την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Από τη μια πλευρά ο Σαλβίνι σκληρός ευρωσκεπτικιστής και τώρα σημαιοφόρος της εθνικιστικής δεξιάς της Ευρώπης. Από την άλλη ο Μακρόν, ο πλέον φιλοευρωπαίος Γάλλος Πρόεδρος, με φιλόδοξη ατζέντα για την ενίσχυση της ΕΕ. Προσβλέποντας στις ευρωεκλογές, ο Ματέο Σαλβίνι άρχισε το φθινόπωρο να θεωρεί τον Μακρόν τον μεγαλύτερο εχθρό του και ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόκληση. Κανείς από τους δύο άνδρες δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές όμως αντιπροσωπεύουν τις δύο δυνάμεις που παρατάσσονται για να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης, και βοηθούν ώστε οι συχνά αδιάφορες ευρωεκλογές να γίνουν συναρπαστικό θέαμα και πιθανώς ένα από τα καθοριστικά πολιτικά γεγονότα του 2019.

Ορισμένοι φιλοευρωπαίοι ανησυχούν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο δεν είναι ορθή και ότι ο Μακρόν δεν είναι πλέον σε καλή φόρμα. Είναι λάθος για εκείνους που τάσσονται υπέρ της Ευρώπης η αντιπαράθεση μεταξύ ενός ευρωπαϊστή και ενός λαϊκιστή, δήλωσε ο Εν. Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Είναι λάθος γιατί πρέπει να διαιρεθεί το λαϊκιστικό στρατόπεδο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διαιρεμένο στρατόπεδο και τους βοηθάμε δημιουργώντας αυτή την αντιπαράθεση. Ενώνονται μόνο όταν έχουν εχθρούς», τόνισε ο Λέτα. Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για τις ευρωεκλογές, που μπορεί να αποτελέσουν τις σημαντικότερες σε δεκαετίες και για τα ποσοστά των ακροδεξιών ή εθνικιστικών δυνάμεων σε χώρες της ΕΕ.

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Delors, οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να λάβουν το 25% των εδρών στην Ευρωβουλή έναντι 20% που κατέχουν τώρα. Είναι απίθανο οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου ωστόσο θα μπορούσαν να διαταράξουν το έργο του και να αποκτήσουν επιρροή, τουλάχιστον για τα υψηλά αξιώματα της ΕΕ.

Facebook Comments