58 ημέρες για να σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό – τι προβλέπει η ΠΝΠ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Κι αυτό αφού σε 58 ημέρες λήγει, επισήμως, η διάταξη χάρη στην οποία ο ν. 3869/2010 χαρακτηρίστηκε το τελευταίο «καταφύγιο» για τους δανειολήπτες με χρέη στο… κόκκινο. Κυβέρνηση και τράπεζες συνεργάζονται για την κατάρτιση ενός διάδοχου σχεδίου το οποίο θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των Θεσμών μέσα στον Ιανουάριο.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παράταση, έως τις 28.2.2019, της διάταξης περί προστασίας της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του 2018, αργά το βράδυ της Δευτέρας (31/12), στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διαμορφωθεί στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών το νέο, αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και να εκσυγχρονιστεί το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.
Τι προβλέπει
Η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:
Άρθρο πρώτο
Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α’ 130)
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».
2. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».
Μετά την παράταση οι δανειολήπτες θα μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν στα Ειρηνοδικεία, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία τους.
Κυβέρνηση και τράπεζες στη διάρκεια του προσεχούς διμήνου θα πρέπει να συμφωνήσουν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ισχύει στο διηνεκές και θα προβλέπει τριμερή χρηματοδότηση, με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και SSM.
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο προκειμένου να συζητηθεί εκ τους σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της καθόδου στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο… διάδοχος του σημερινού νόμου Κατσέλη δεν θα διατηρήσει τα σημερινά περιουσιακά και εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 13.906 ευρώ μέχρι και τα 280.000 και εισόδημα 40,800 για οικογένεια με τρία παιδιά.
Τα συναρμόδια υπουργεία οικονομίας και οικονομικών θα παρουσιάσουν ένα νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μεταξύ άλλων θα προβλέπει κούρεμα στο ύψος δανείου επέκταση χρόνου αποπληρωμής μείωση επιτοκίων και επιδότηση της δόσης από το κράτος κατά τουλάχιστον 30%.
Όμως τίθεται ως «κόκκινη γραμμή» το νέο όριο προστασίας να μην είναι χαμηλότερο από τα 100.000 ευρώ όπως ζητούν οι τράπεζες αλλά να κυμαίνεται από τα 150.000 έως 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας με αυστηρό έλεγχο στις αιτήσεις ώστε να αποφευχθούν νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα σπεύσουν.
Στόχος είναι υπουργεία και δανειστές να έχουν συμφωνήσει μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου ώστε το σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας να συζητηθεί και να κυρωθεί και από τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Ομάδα εργασίας
Σε αυτή την κατεύθυνση, στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου (28/12), συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
Σε ανακοίνωση του Μαξίμου επισημάνθηκε πως στη συνάντηση Τσίπρα – τραπεζιτών διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών με σκοπό να επιταχυνθούν η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στο προεδρείο της ΕΕΤ το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δε πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, υποστήριξε: «Και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».
Σημειώνεται πως στη συνάντηση, πέραν του πρωθυπουργού, συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Facebook Comments