Το 2019 ξεκίνησε και ένα είναι σίγουρο: Θα είναι μία άστατη χρονιά, καθώς έχει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Και μπορεί ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης να εξέφρασε μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτό που πολλοί σκέφτονται -ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολυθέλει να κάνει εκλογές γενικώς- στους οικονομικούς κύκλους του εξωτερικού όμως η χώρα μας έχει ήδη καταχωρηθεί ως ένας ακόμη κρίκος αστάθειας σε όλα αυτά που βασανίζουν την Ευρώπη: Brexit, Ιταλία, Μακρόν, ευρωπαϊκή τραπεζική ολοκλήρωση.
 
Επιπροσθέτως, πριν από τις εκλογές -όποτε κι αν γίνουν αυτές- η χώρα θα βρεθεί σε μία πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κατάσταση, καθώς θα κυβερνάται από μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αν στο δικό σας μυαλό, κυβέρνηση μειοψηφίας είναι σχεδόν συνώνυμη με την πολιτική αστάθεια, στο μυαλό των αγορών είναι απολύτως συνυφασμένη με τη διοικητική τελμάτωση, και την οικονομική επιδείνωση.
 
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όταν μία χώρα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας ένα μόνο πράγμα βελτιώνεται: Ο κοινοβουλευτισμός, καθώς απαιτούνται περισσότερες ζυμώσεις και συνεργασίες ανάμεσα στα κόμματα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς ή τελικά να μην λαμβάνονται καθόλου καθώς δεν βγαίνουν τα κουκιά. Κάτι τέτοιο βέβαια στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιο, καθώς η Δημόσια Διοίκηση της χώρας εξαρτάται απολύτως από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων και δεν έχει την ικανότητα να λειτουργήσει χωρίς κυβερνητικό «βούρδουλα».
 
Κινδυνεύει η εμπιστοσύνη
 
Έτσι το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κανείς είναι το εξής: Πως θα εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές όταν η πρώτη χρονιά μετά τα μνημόνια θα είναι μία χρονιά αστάθειας; Τί είναι εκείνο που θα μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όταν το 10ετές ομόλογο από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου (δηλαδή σχεδόν σε ένα μήνα) αυξήθηκε κατά 6,2%; Από το 4,149% έχει ανέβει στο 4,407%. Άρα η έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου είναι στην ουσία αποκλεισμένη. Αλλά και το 5ετές είχε ανάλογη αύξηση την ίδια περίοδο και καταγράφει επιτόκιο 3,358%. Που σημαίνει ότι αν βγούμε στις αγορές στην παρούσα κατάσταση (όπως προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ) σίγουρα θα το πληρώσουμε ακριβά, αλλά και θα κινδυνεύσουμε να στείλουμε το αντίθετο από το επιθυμητό μήνυμα, βλέποντας αποστροφή των αγορών από τις ομολογιακές μας εκδόσεις.
 
Πως αυξάνονται τα ελλείμματα
 
Άλλο πρόβλημα που προκαλούν οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι ότι τείνουν (σύμφωνα πάντα με οικονομικές έρευνες) να αυξάνουν τα πρωτογενή ελλείμματα. Οικονομικοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πολιτικός κατακερματισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας και αυτό είναι κάτι που συναντάται ιδιαίτερα συχνά σε δύσκολες οικονομικές περιόδου, πολλώ δε μάλλον σε περιόδους κρίσης.

Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί ότι όταν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία οι κυβερνήσεις επηρεάζουν μεν αρνητικά τα έξοδα, αλλά κυρίως ρίχνουν τα έσοδα με αποτέλεσμα την επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Στην δική μας περίπτωση βέβαια, όπου καταγράφουμε υπερπλεόνασμα 3,55 δισ. είναι σχεδόν απίθανο να περάσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα. Όμως σε κάθε περίπτωση η συγκράτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσει διπλό κακό. Από τη μία η οικονομία μας είναι ήδη στεγνή από την άτυπη παύση πληρωμών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση προκειμένου να καταγράψει το πλεόνασμα των 7,6 δισ. αλλά κι αυτό το υπερπλεόνασμα τελικά κινδυνεύουμε να το απολέσουμε επειδή ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να αφήσει την καρέκλα του, τη στιγμή που θα έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Facebook Comments