Τρία πρώην στελέχη της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse Group AG συνελήφθησαν στο Λονδίνο την Πέμπτη διότι τα βαρύνουν κατηγορίες από τις αρχές των ΗΠΑ ότι ενέχονται στο κύκλωμα που κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση ύψους 2 δισεκ. δολαρίων με όχημα δημόσιες εταιρείες της Μοζαμβίκης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι συλλήψεις τους καταγράφονται πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη του Μανουέλ Τσανγκ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Μοζαμβίκης (2005-2015), στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την ίδια υπόθεση από αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς ζητούν να εκδοθούν οι κατηγορούμενοι.

Ο 63χρονος Τσανγκ ήταν υπουργός όταν η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις για μυστικά δάνεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων που έλαβαν δημόσιες επιχειρήσεις το 2013 και το 2014. Συνελήφθη το Σάββατο (29η Δεκεμβρίου 2018) στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό καθώς ταξίδευε προς το Ντουμπάι.

Οι αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Facebook Comments