Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών –με τις τελευταίες μέρες το πολιτικό θερμόμετρο να έχει πάρει φωτιά- η κ. Σπυράκη τόνισε ότι η αβεβαιότηα που υπάρχει σήμερα στη χώρα με σοβαρότατες συνέπειες στα εθνικά θεματα και την οικονομια είναι ευθυνη του κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειαζεται σταθερή κυβέρνηση, κάθε μέρα που παραμένει ο κ. Τσίπρας ζημειώνεται η χώρα.

Σε ερώτηση που τέθηκε στην εκπρόσωπο Τύπου για το αν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας απάντησε ότι η ΝΔ επανειλημμένα έχει πει ότι όλα τα πολιτικά και θεσμικά όπλα είναι στο τραπέζι, θα πράξει ό,τι πρέπει, όταν πρέπει. 

«Υπάρχει κυβέρνηση», ρώτησε ρητορικά η κ. Σπυράκη. Και συνέχισε τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει μεταπολιτευτικά κυβέρνηση μειοψηφίας, η αποχώρηση του κ. Καμμένου σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ- καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει εν λευκώ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Η κ. Σπυράκη έθεσε τρία ερωτήματα στον κ. Τσίπρα
1. Ο κ. Τζανακόπουλος στις 10 Ιουνίου προανηγγειλε ότι αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τι άλλαξε; 
2. Ο κ. Τσίπρας είπε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαθέτει μία νέα πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές και με ποια κίνητρα αυτοί οι βουλευτές μετά από 4 χρόνια θα στηρίξουν την κυβέρνηση; 
3. Την ώρα που ο Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες υπογράφει τροπολογία μαζί με τον Τσακαλώτο για αντισταθμιστικά οφέλη 230 εκατομμυρίων. Το 2017 είχε πει ο κ. Τσίπρας ότι τα αντισταθμιστικά είναι «αμαρτωλά», τι ακριβώς άλλαξε από τότε και στο παρά πέντε της αποχώρησής του κατατίθεται αυτή η τροπολογία και μάλιστα μετά τη λήξη της επιτροπής;

Ερωτώμενη για το αν χρειάζεται παρέμβαση Παυλόπουλου, απέφυγε επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα βλάπτει τη χώρα, το εθνικό συμφέρον και τους πολίτες. «Βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων», προσέθεσε. 

Η κ. Σπυράκη πήρε σαφείς αποστάσεις από την άποψη του κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα θα προσφύγει εκ νέου για δανεισμό στον ESM. Έθεσε ως προτεραιότητα την ύπαρξη μίας σταθερής κυβέρνησης και την ανάγκη για εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό μιλά για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς όμως η εκπρόσωπός της να απαντά σήμερα ευθέως αλλά απλώς να λέει η ΝΔ έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ερωτώμενη για τις ευθύνης της κ. Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis έκανε λόγο για θεσμικό θέμα και τόνισε ότι υποστηρίζει την θωράκιση της Δικαιοσύνης και προτείνει την αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, την κρίση των ανώτατων δικαστικών από τη Βουλή και ορισμό συγκεκριμένου χρόνου από τη συνταξιοδότησή τους μέχρι την τη λήψη δημόσιου αξιώματος. Υπογράμμισε ότι η σκευωρία κατά Πικραμμένου-Σαμαρά κατέρρευσε. «Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης», σημείωσε. 

Για την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα απάντησε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι επισκέψεις ξένων ηγετών, ιδίως όταν είναι σύμμαχοι και ετέροι. Και προσέθεσε ότι η Καγκελάριος γνωρίζει την θέση της ΝΔ, γνωρίζει ότι η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε και στην επόμενη Βουλή.  Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κ. Μητσοτάκης θα θα θέσει την ανταλλαγή Σκοπιανού με τη μη περικοπή συντάξεων απήντησε πως ο πρόεδρος ό,τι λέει δημόσια το λέει και στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις. Αναφερόμενη σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ που μιλά για άδειασμα της Μέρκελ σε ΝΔ είπε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η δημόσια τηλεόραση έχει τόσο καλή πληροφόρηση κι αν είχε τόσο καλή πληροφόρηση γενικά όσο για την επίσκεψη Μέρκελ θα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Μαρία Σπυράκη διευκρίνισε ότι το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επικύρωση της Συμφωνίας, οπότε σε περίπτωση που αναλάβει η η ΝΔ η Συμφωνία δεν θα επικυρωθεί. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της διαφωνίας της ΝΔ για τη Συμφωνία αφορούν το εθνικό συμφέρον, τη γλώσσα και το έθνος, οπότε οι τροπολογίες που μπορεί να περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων δεν αλλάζουν την απόφαση της ΝΔ να μην την επικυρώσει.

Facebook Comments