Αρχίζει σήμερα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση που θα οδηγήσει στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και συνεπώς την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επί τάπητος θα τεθούν τέσσερις τροπολογίες που προβλέπουν αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανασύνταξη του προοιμίου και αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν την μέριμνα για την διασπορά και το αμετάβλητο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες.

Οι βουλευτές θα κληθούν επίσης να ψηφίσουν τροπολογίες επί του εφαρμοστικού νόμου. Μία εξ αυτών διευκρινίζει πως η μακεδονική ιθαγένεια που αναγνωρίζει η συμφωνία δεν προκαθορίζει ούτε προσδιορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν πολίτες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση για καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή.

Η ψήφιση της συμφωνίας απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εκτιμά πως μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο.

Facebook Comments