Η ιταλική τράπεζα Carige, δέκατη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα αντλήσει κεφάλαια με την εγγύηση του ιταλικού κράτους αλλά δεν θα ζητήσει τη διάσωσή της με χρήματα των φορολογουμένων. Θα εκμεταλλευθεί, εν ολίγοις, τη μία από τις δυνατότητες που της προσέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ντι Μάιο – Σαλβίνι, όταν παρουσίασε σχέδιο διάσωσής της και προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και κυβερνητικών βουλευτών.

Χωρίς ακόμη να έχει δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν, το σχέδιο που επιλέγει η Carige στην πράξη σημαίνει πως το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει εγγυήσεις για τα ομόλογα που θα εκδώσει εφεξής η τράπεζα, καθώς και για τα ποσά που θα δανειστεί από την Τράπεζα της Ιταλίας. Οπως, πάντως, τόνισε χθες, η Carige δεν εξετάζει παρά μόνον ως «οριακή περίπτωση» τη δεύτερη δυνατότητα που της πρότεινε ο κυβερνητικός συνασπισμός Ντι Μάιο – Σαλβίνι να ζητήσει άμεση κρατική ενίσχυση ως «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Αναλυτές του Reuters επισημαίνουν, όμως, στην περίπτωση που η Carige βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει κρατική ενίσχυση, το αίτημά της ενδέχεται να προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο λόγος είναι ότι η τελευταία, χρονικά, μεγάλη τράπεζα της Ιταλίας που παρουσιάζει πρόβλημα έχει καταθέσεις μόλις 16 δισ. ευρώ και δάνεια 15 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις δεν μπορεί να θεωρηθεί συστημική όπως, για παράδειγμα, η Monte dei Paschi, και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να δικαιούται τη λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Ομως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας επιχειρεί να επιστρατεύσει τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο διασώθηκαν στο παρελθόν μεγάλες ιταλικές τράπεζες όπως η Monte dei Paschi το 2017. Η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί ένα είδος μερικής κρατικοποίησης μιας τράπεζας και στοχεύει στο να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος.

Facebook Comments