Η Κύπρος δεν προσελκύει πια τους ρώσους επιχειρηματίες
Για τους ρώσους επιχειρηματίες, η Κύπρος δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
Για τους ρώσους επιχειρηματίες, η Κύπρος δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
Για τους ρώσους επιχειρηματίες, η Κύπρος δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Οι νέοι νόμοι κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των Ρώσων υψηλού προφίλ, οδηγούν τα χρήματα μακριά από αυτό που κάποτε ήταν «καταφύγιο».
«Οι Ρώσοι μειώνονται στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυριάκος Ιορδάνου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του οποίου τα μέλη έχουν πελάτες από τη Ρωσία.
Η αξία των τραπεζικών λογαριασμών στις κυπριακές τράπεζες που ανήκαν σε ξένους πολίτες εκτός ευρωζώνης – κυρίως Ρώσους – υποχώρησε στα 7,1 δισ. ευρώ (8,1 δισ. δολάρια) στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στα τέλη του 2012 είχε φτάσει στα 21,5 δισ. ευρώ.
Ο Όμιλος En+ ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι σχεδιάζει να μεταφερθεί στη Ρωσία από το Τζέρσεϊ, και όχι στην Κύπρο, όπως είχε αρχικά προγραμματίσει. Η En+ είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κολοσσού στον τομέα του αλουμινίου United Co. Rusal του δισεκατομμυριούχου Ολεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών της Ρωσίας.
Οι λογαριασμοί που ανήκουν στον Viktor Vekselberg, ο οποίος είναι επίσης στη λίστα των ΗΠΑ με τις κυρώσεις κατά ρωσικών οντοτήτων και του οποίου ο Ομιλος Renova είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, έχουν «παγώσει», σύμφωνα με την τράπεζα.
Οι εκροές των ρωσικών funds από το νησί σηματοδοτούν μία αντιστροφή της τάσης που ξεκίνησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και επιταχύνθηκε, καθώς η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και στο ευρώ το 2008. Οι ρώσοι επενδυτές προσελκύονταν από την Κύπρο, λόγω της χαμηλήςφορολογίας ενώ θεωρείτο ασφαλής και σταθερή.
«Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει ήδη αλλάξει και βασίζεται πια λιγότερο σε shell companies και ξένες καταθέσεις», σημειώνει στο πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Το νησί «έχει επικεντρωθεί στο να φέρει νέες επιχειρήσεις με ουσία, φυσική παρουσία και πραγματική δραστηριότητα και απασχόληση», προσθέτει.
Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με Ρώσους είχαν μικτά έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ το 2017, περίπου 11% της οικονομικής παραγωγής, σημειώνοντας πτώση από την εκτιμώμενη κορύφωση του 2012 ύψους 14%, σύμφωνα με τη Fiona Mullen, διευθύντρια της Sapienta Economic, με έδρα τη Λευκωσία.
«Ο τουρισμός είναι σήμερα μεγαλύτερος από τον τραπεζικό τομέα, οπότε αυτό που βλέπει κανείς είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό μίγμα Ρώσων», προσθέτει. «Υπάρχουν ακόμη τα “παλιά χρήματα”, αλλά μπορεί κανείς να δει πολλούς Ρώσους μεσαίας τάξης, που έρχονται μόνο για διακοπές».
Facebook Comments