Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους
Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η ρύθμιση είναι λιγότερο ελκυστική από αυτή που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, καθώς στη ρύθμιση της εφορίας θα υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει σε εκείνη των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση εντάσσονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες.
Οπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ύψος των δόσεων, υποστηρίζοντας πάντως ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη για να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους (2019), κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2018. Επίσης αναφέρει ότι η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν σε εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια με στόχο να εγκριθεί η ρύθμιση από τους θεσμούς, «κούρεμα» προσαυξήσεων που θα φθάνουν έως και διαγραφή τους.
Ο παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει στην «Κ» ότι η ρύθμιση θα πρέπει «να λειτουργήσει γρήγορα, εύκολα και με λίγες παραμέτρους». Διαφορετικά, θα γίνει πολύπλοκη και δύσκολο να «δουλέψει» ηλεκτρονικά. Δηλαδή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Τaxis. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες, δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα. Οπως είπε δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα.
Πάντως, αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου διμήνου του 2019. Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24-36 δόσεις. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δόσεις θα ανέλθουν στις 24 και υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν τις 36 και ενδεχομένως και περισσότερες. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του κατά ανώτατο όριο σε 24 δόσεις, ενώ για χρέη που προκύπτουν από κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.
Facebook Comments