Ολοκλήρωθηκε η δεύτερη μέρα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, η συμφωνία έγινε δεκτή κατ αρχην, κατ άρθρο και στο συνολό της. Κατά τις δύο συνεδριάσεις μίλησαν 38 βουλευτές και πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, η οποία αναμένεται την Πέμπτη.

Και η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε γύρω από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη κατάθεση στην Επιτροπή του ενοποιημένου συνολικού κειμένου του συντάγματος της πΓΔΜ αλλά και τον όρο «nationality».

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα:

Η άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ, με το κείμενο του Συντάγματος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά από τις πρόσφατες τροποποιήσεις οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Σκοπίων, αλλά και ορισμένες αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλου αναφορικά με τον «αυτοπροσδιορισμό» των γειτόνων ως προς την εθνότητα και το όνομά τους, «σημαδεύουν» τη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αν και οι τόνοι είναι χαμηλότεροι, συγκριτικώς με τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι ηλεκτρισμένη, και άπαντες αναμένουν πλέον ότι οι μεγάλες μάχες σχεδιάζονται από αύριο το πρωί, όταν και το κρίσιμο εθνικό ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση από την Ολομέλεια. Ενδεικτικό των διαθέσεων και των τάσεων όλων των πλευρών, ως προς αυτό, είναι ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, μικρός ήταν ο αριθμός των παρόντων βουλευτών.

Facebook Comments