Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν ότι η τρόικα είναι στην Ελλάδα κι ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για μια σειρά ανοικτών θεμάτων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν έρθει με άγριες διαθέσεις, κάτι που φάνηκε πριν από μία εβδομάδα και από τον «φίλο» Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χτύπησε καμπανάκια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουν βαλτώσει.

Μείζον θέμα, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι οι δανειστές ανησυχούν σφόδρα για τη δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να προκύψει με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά. Μια βόμβα που μπορεί να καταστρέψει και τις επόμενες κυβερνήσεις, κάτι που δεν μπορούν να αφήσουν οι δανειστές.

Χθες, μετά τα μεσάνυχτα ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι η πρώτη συζήτηση ήταν χαλαρή, ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα και μέχρι την Παρασκευή θα μπορούν να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Εκκρεμότητες: Οι 16 εκκρεμότητες και τι έχει γίνει.

2. Αναδρομικά: Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει μια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν θα έρθουν και άλλες αποφάσεις.

3. Χρηματοικονομικά: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την ΤτΕ για να φέρει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί. Για την άλλη πρόταση, όταν η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει και αυτό στην Επιτροπή.

4. Νέος νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υποχωρήσει πολύ σε σχέση με τις 150 χιλ. ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

5. Κατώτατος μισθός: Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί και σήμερα με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί θέλουν να το δουν και να ανταλλάξουμε απόψεις εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (κοινωνικά και στην ζήτηση στην Οικονομία) θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σήμερα πάντως στάθηκαν μόνον στον κατώτατο μισθό, όχι στον υποκατώτατο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον κατώτατο εκφράζουν χλιαρές αντιδράσεις για τον υποκατώτατο περισσότερες πιστεύοντας ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου και προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο. Τα επιτόκια για την έκδοση εκτιμάται ότι θα είναι καλά και γίνονται προσπάθειες ώστε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (και κάτω από 3%) προκειμένου η κυβέρνηση να πανηγυρίσει. Η αλήθεια, όμως είναι πως θα πρόκειται για μια «εγγυημένη» έξοδο που δεν σημαίνει πολλά καθώς τα δεκαετή ομόλογα καθορίζουν τις εξελίξεις.

Οι επενδυτές, οι ξένοι οίκοι και τα διεθνή ΜΜΕ χτυπούν καμπανάκια στην κυβέρνηση να μην επιλέξει την παρατεταμένη εκλογική περίοδο που θα πλήξει καίρια την οικονομία. Οπως τονίζουν ένας μακρύς προεκλογικός χρόνος όπου όλοι κατεβάζουν τα μολύβια, όπου δίνονται ανεξέλεγκτα παροχές και όπου δεν γίνονται επενδύσεις, μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία.

Πηγή:In.gr

Facebook Comments