Εδώ και ένα χρόνο ο οικονομικός κόσμος παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις στο πεδίο της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μέχρι πρόσφατα φάνταζε ως το ιδανικό φόρουμ για τέτοιους συμβιβασμούς. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του ακύρωσαν τελευταία στιγμή το ταξίδι, παρουσιάζοντας ως λόγο τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το shutdown στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά η Κίνα κατέφθασε φέτος στο Νταβός με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που είχε ποτέ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εδώ και 40 χρόνια. Της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγείται ο αντιπρόεδρος της χώρας Γουάνγκ Κισάν, ο οποίος στην ομιλία του επέλεξε να υπογραμμίσει την προσήλωση της Κίνας στο ελεύθερο εμπόριο, την ανοιχτή αγορά και τη διεθνή συνεργασία. «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να μεγαλώσουμε την παγκόσμια πίτα και να μοιράσουμε πιο δίκαια τα κομμάτια της» είπε χαρακτηριστικά.

Η άνοδος της κινεζικής μεσαίας τάξης

Στην ουσία αυτό που έκανε ο Γουάνγκ Κισάν στο Νταβός ήταν να συνεχίσει τη γραμμή που χάραξε πριν δύο χρόνια στο ίδιο φόρουμ ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, όταν τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Τότε ο Κινέζος πρόεδρος απέσπασε διεθνείς επαίνους. Ωστόσο έκτοτε έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Η στάση της Δύσης έναντι της κινεζικής οικονομίας έχει αλλάξει. Ολοένα συχνότερα ακούγεται ότι η Κίνα προσπαθεί να προστατεύσει την οικονομία της από την ξένη διείσδυση, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είναι γεγονός ότι η ανερχόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα έκανε πολλές επιχειρήσεις να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην κινεζική αγορά. Για παράδειγμα η γερμανική Volkswagen πουλάει κάθε δεύτερο αυτοκίνητο που παράγει στην κινεζική αγορά. Και οι ΗΠΑ πλέον δεν θέλουν απλώς να παράγουν φθηνά τα προϊόντα τους στην Κίνα για να τα διαθέτουν στη διεθνή αγορά, αλλά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πλέον μερίδιο και στην εσωτερική, κινεζική αγορά. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ραγκουράμ Ρατζάν από την Bank of International Settlements πολλές δυτικές εταιρείες θέλουν να εισέλθουν στην κινεζική αγορά αλλά βλέπουν ότι η Κίνα υψώνει πλέον κάποια εμπόδια. Από την άλλη πλευρά πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν εξελιχθεί σε διεθνείς κολοσσούς, όπως η Huawei στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ή η Sinochem στον τομέα της χημικής βιομηχανίας και προσπαθούν να εισέλθουν σε ξένες αγορά δυναμικά.

Facebook Comments