Οι περισσότερες περιφέρειες της Κίνας υποβάθμισαν τους στόχους τους για ανάπτυξη το 2019 στο πνεύμα της απαισιοδοξίας που έχει επικρατήσει στη χώρα εν μέσω μείωσης της εγχώριας ζήτησης και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Από τις 31 περιφέρειες, επαρχίες και κοινότητες, τουλάχιστον οι 23 έχουν ήδη υποβαθμίσει τους στόχους τους. Προηγήθηκε η επιβράδυνση που σημείωσε η κινεζική οικονομία το περασμένο έτος, όταν το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 6,6% σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Διατήρησαν σταθερούς τους στόχους τους σε σχέση με το περασμένο έτος πέντε επαρχίες, οι Σετσουάν, Χεμπέι, Γκουτζχού, Γκανσού και Χαϊνάν. Ο αντίστοιχος αριθμός στις αρχές του 2018 ήταν, όμως, 12. Εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα αποτέλεσε η επαρχία Χιουμπέι που αναβάθμισε τον στόχο της για ανάπτυξη, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που βρίσκεται στην περιοχή της. Σχολιάζοντας στο Reuters ο Τόμι Σίε, οικονομολόγος και σινολόγος στην τράπεζα OCBC Bank της Σιγκαπούρης, τόνισε πως «οι χαμηλότεροι στόχοι αντανακλούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα. Οι παράκτιες περιοχές της που βασίζονται στις εξαγωγές κινδυνεύουν από μεγάλη επιβράδυνση εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργήσει ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος». Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως η δυτική Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι πηγή ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία, καθώς εκεί αυξάνεται η κατανάλωση και η χρήση του τομέα των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την επιβράδυνση που σημείωσε η κινεζική οικονομία το περασμένο έτος, οι περισσότεροι αναλυτές την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στην εκστρατεία του Πεκίνου για μείωση του δανεισμού και του χρέους. Η εκστρατεία αυτή έχει οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία μερίδα των κινεζικών επιχειρήσεων κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

 

Facebook Comments