Βουλή: Με ονομαστικές ψηφοφορίες θα επιβεβαιώνεται η πλειοψηφία
Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς
Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς
Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπεράσει την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η έλλειψη της απόλυτης πλειοψηφίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς αν και είχε ταχθεί υπέρ, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ονομαστική ψηφοφορία. Όταν έφτασε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατηγόρησε το προεδρείο ότι ενώ χθες είχε αρχίσει η ψηφοφορία και ενώ ήταν προφανές ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία, η διαδικασία διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής.
«Δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Αν επιθυμεί ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να το πει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος. Αποτελεί μέγα ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα», είπε, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας». «Δεν μπορείτε να κυβερνάτε με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Βαρεμένο ότι «δεν περάτωσε την ψηφοφορία και δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα ενώ αντί να ανακοινώσει την απόρριψη μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας».
Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι από δω και πέρα θα γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. «Να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για να μην αμφισβητεί κανείς. Ξέρετε ότι υπάρχουν τόσοι βουλευτές ανεξάρτητοι. Την γνώμη τους δεν θα την ζητήσουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με 145 βουλευτές. Υπήρξε ένταση στην Ολομέλεια καθώς η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν έδινε τον λόγο και στα υπόλοιπα κόμματα όπως ζητούσε επιμόνως ο κ. Δένδιας. «Θέλετε να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Ποιο είναι το αίτημά σας;», είπε κάποια στιγμή η προεδρεύουσα απευθυνόμενη προς τους αντιδρώντες.
«Παρατηρήθηκε αρνητική πλειοψηφία. Ονομαστική επί ληφθείσης απόφασης δεν προβλέπεται. Έγινε λάθος χθες. Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα», επέμεινε ο κ. Δένδιας, ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου του απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την κακοπιστία. Μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είμαστε 145; Γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Γιατί αρπάζεστε από λεπτομέρειες; Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφατα».
Τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος λέγοντας ότι συντελέστηκε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. «Άρα δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, τεκμήριο δεδηλωμένης στις ψηφοφορίες», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφίες». «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει σε παρόμοιες πρακτικές για να πορευθεί η χώρα μέχρι τις εκλογές χωρίς την αλλοίωση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος παραδέχθηκε ότι στα περισσότερα ο κ. Βενιζέλος έχει δίκιο αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει επιπλέον και μια «προδιάθεση δημιουργίας μιας εκκρεμότητα πολιτική και κοινοβουλευτικής στο διηνεκές ενδεχομένως για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα που τίθενται αυτή την περίοδο». «Δεν βοηθά το πολιτικό σύστημα να υπάρχει μια αχλύ εκκρεμότητας. Είναι φανερό πως αν συνεχίσει, διότι προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, τα νομοσχέδια θα έρχονται με ονομαστική ψηφοφορία», διευκρίνισε προαναγγέλλοντας επί της ουσίας προσχωρήσεις από την δεξαμενή των ανεξάρτητων στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα στο κλίμα αυτό η τοποθέτηση του κ. Φωκά, που απουσίαζε από την ψηφοφορία, προκάλεσε τα γέλια των βουλευτών καθώς είπε ότι ήταν στο καφενείο της Βουλής και επειδή είχε πιει μια …γκαζόζα είχε πάει στην τουαλέτα! Ενώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματά η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική;».
Πηγή:In.gr
Facebook Comments