Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχουν δρομολογήσει εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τη στρατηγική συνεργασίας που θα ακολουθήσει πριν αλλά και μετά τις εκλογές και την ενοποίηση των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτό, μέσα από την αυτοδιάλυσή τους.

Περί μαζικών παραιτήσεων

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο τα δημοσιεύματα περί μαζικών αποχωρήσεων, δηλώνοντας ότι τα περισσότερα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις σχετικές λίστες όχι μόνο δεν ήταν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά δεν έχουν συμμετάσχει καν στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των οργάνων του κόμματος στην περιφέρεια.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης με tweet του δήλωσε: “Βγήκε σήμερα λέει μια λίστα με 108 «μέλη» του #Kinima_allagis που παραιτήθηκαν. Δεν τους ξέραμε,τους ψάξαμε. Οι 81 από αυτούς δεν ήταν καν μέλη του μητρώου μας, ενώ κανένας δεν συμμετείχε στις εσωκομματικές εκλογές για Τ.Ο. στις 24/6/18. Την επόμενη φορά προσπαθήστε περισσότερο.”, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης με δήλωσή του επισήμανε: “Οι τεθλιμμένοι συγγενείς και φίλοι των κομμένων από τα ψηφοδέλτια μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είναι καν μέλη του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζονται ως λίστα… αναχωρητών για δήθεν πολιτικούς λόγους. Καλά σαράντα παιδιά…”.

Συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου

Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται συνάντηση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά με τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στον Άγιο Δομίνικο, όπου συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας είναι Πρόεδρος και έχει συναντήσεις με σειρά πολιτικών, ανάμεσά στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Στη συνάντηση των δύο πολιτικών θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης των κομμάτων και της ενοποίησής τους υπό την σκέπη του ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία της κας Γεννηματά, πριν από τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, φαίνεται να έχει βρεθεί η εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος ο πρώην Πρωθυπουργός και πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για την Αχαΐα, στην οποία μέχρι σήμερα είναι βουλευτής ο στενός συνεργάτης της κας Γεννηματά, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν οι δύο πολιτικοί για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχουν επηρεάσει την κοινή γραμμή που έχει αναπτύξει το ΚΙΝΑΛ δημόσια. Ωστόσο, παρατηρούνται αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, τα οποία θεωρούν πώς η δημιουργία του ενιαίου κόμματος θα ασκήσει πιέσεις στους μικρότερους εταίρους και τις μειοψηφικές φωνές εντός του κόμματος.

Η υποψηφιότητα Βενιζέλου

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, περιφέρεια στην οποία είναι εκλεγμένος στο σύνολο της πολιτικής του διαδρομής. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι “η υποχρέωσή μου είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να κτυπώ το κουδουνάκι του κινδύνου και, βεβαίως, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν το χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη”.

Με βάση αυτά είναι σαφές πώς ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στις εκλογές, μόνο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αίτημα που έχει ερείσματα εντός του ΠΑΣΟΚ και το οποίο στηρίζουν στελέχη και μέλη ανά την επικράτεια. Η τοποθέτηση Βενιζέλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συμβολίσει, σύμφωνα με στελέχη, την συνέχεια του κόμματος και την αναγνώριση των προσπαθειών του τέως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης μέσα από το εγχείρημα της Ελιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Facebook Comments