“Ας κάνουμε την πόλη μας έξυπνη”
Όταν μια πόλη αποφασίσει να χαρακτηριστεί ως «έξυπνη», στόχος της είναι να αναπτυχθεί με επίκεντρο της τον άνθρωπο
Όταν μια πόλη αποφασίσει να χαρακτηριστεί ως «έξυπνη», στόχος της είναι να αναπτυχθεί με επίκεντρο της τον άνθρωπο
Όταν μια πόλη αποφασίσει να χαρακτηριστεί ως «έξυπνη», στόχος της είναι να αναπτυχθεί με επίκεντρο της τον άνθρωπο.
Ξεκινώντας με αυτή την κοινή παραδοχή, πιστεύω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι όσο όμορφες κι αν είναι οι πόλεις μας για να ζήσει κάποιος, αντιμετωπίζουν ποικίλες αστικές προκλήσεις.
Συμφορημένοι δρόμοι, γήρανση των υποδομών και γραφειοκρατία είναι μόνο μερικά από αυτά.
Πως μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τις πόλεις μας «έξυπνες» και πιο λειτουργικές;
Οι δημοτικές αρχές σήμερα, έχουν στα χέρια τους ένα αρκετά ιδιαίτερο εργαλείο. Την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη όντας, πλέον, ενσωματωμένη σε πληθώρα κτιρίων, οχημάτων και υποδομών. Η αποτελεσματική αξιοποίηση της, αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία αλλά και πρόκληση όπου αρκετοί Δήμοι της χώρας μας έχουν ήδη ανταποκριθεί επιτυχώς.
Μέσο για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελούν τα ανοιχτά δεδομένα (open data) όπου θεωρούνται ως αναπτυξιακό προαπαιτούμενο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαρκώς ευρύτερο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των εν λόγω δραστηριοτήτων αποτελούν: η δυνατότητα των πολιτών να παρακολουθούν το δρομολόγιο και τις στάσεις που εκτελεί ένα δημοτικό λεωφορείο, τις ώρες λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, του κέντρου υγείας κτλ.
Ενεργή Συμμετοχή, άμεση ενημέρωση, διαφάνεια, γρήγορη εξυπηρέτηση είναι μερικές από τις λέξεις «κλειδιά» που καθιστούν τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων ως αναγκαιότητα για μια καλύτερη καθημερινότητα.
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το πώς αυτά μπορούν να επιτευχθούν.
Η ενεργή συμμετοχή των δημοτών και των τοπικών φορέων στο πλαίσιο προτάσεων και στρατηγικών που κατατίθενται στο Δήμο επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων. Τα εν λόγω εργαλεία έχουν ως στόχο τόσο την ενεργή συμμετοχή όλων στα κοινά μέσω της δημόσιας αποτύπωση των προβλημάτων του Δήμου, την ανάδειξη των προτεινόμενων λύσεων και τον εκσυγχρονισμό των δομών όσο και την συγκέντρωση προβλημάτων, λύσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών από τη πλευρά των πολιτών.
Η άμεση ενημέρωση και η διαφάνεια επιτυγχάνονται, επίσης, μέσω ψηφιακών εργαλείων που έχουν ως στόχο τόσο την άμεση παροχή πληροφοριών αναφορικά με δημοτικά ζητήματα (πχ. δημοτικές υπηρεσίες, δικαιολογητικά κτλ.) όσο και την παρακολούθηση της εξέλιξης των τεχνικών έργων όπου αποτυπώνονται πάνω σε χάρτη με τα γεωγραφικά δεδομένα του Δήμου. Η αλληλεπίδραση του Δήμου με τους δημότες επιτυγχάνεται μέσω φωτογραφιών και βίντεο με στόχο της ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Τέλος, η γρήγορη εξυπηρέτηση επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων από τους δημότες και τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία και ταλαιπωρία καθώς και μέσω της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών προς τον Δήμο, εύκολα και με ασφάλεια, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών στο Taxis.
Την στιγμή που όλη η ανθρωπότητα οδεύει προς την εφαρμογή των έξυπνων πόλεων είναι αναπόφευκτη η μετάβασης στην νέα εποχή. Στόχος είναι η διαμόρφωση του σύγχρονου Βύρωνα σε μια Πόλη λειτουργική για τον Πολίτη, διαμορφωμένη από τον Πολίτη και στην υπηρεσία του Πολίτη.
Facebook Comments