Μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία, γράφει η taz του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο «Με ζητούμενο την αποκλιμάκωση». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλλει την επίλυση του ονοματολογικού παρά τις μεγάλες αντιστάσεις στο εσωτερικό ενισχύει το κύρος του στην Τουρκία. Πολλοί παρατηρητές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ίσως τώρα είναι εφικτή μια πρόοδος και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Όμως και για μια προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η βελτίωση του κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση.

Οι δύο ηγέτες έχουν συμφέρον από καλύτερες διμερείς σχέσεις. Ο μεν Τσίπρας συγκεντρώνει πόντους ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο δε Ερντογάν επιδιώκει λόγω των προβλημάτων στη Συρία να διασφαλίσει την ηρεμία στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Ευκολότερα από τις διαφωνίες στο Αιγαίο ίσως επέλθει βελτίωση στο ζήτημα των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Με εθνικιστικά κίνητρα, παρόμοια με εκείνα που στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του ονοματολογικού, η Ελλάδα αρνείται στην τουρκική μειονότητα της Θράκης πολιτιστικά δικαιώματα. Αντιστοίχως διάφορες τουρκικές κυβερνήσεις ταλανίζουν την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη».

Οι Πρέσπες υπόδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διενέξεων

Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων μεταξύ ευρωπαίων εταίρων, παρατηρεί η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Η πορεία των Βαλκανίων πρέπει να καταλήγει στην ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για να συνεχίσουν στην ΠΓΔΜ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα έχει προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όπως ζητά η πλειοψηφία, κυρίως, της νέας γενιάς. Για μια αξιόπιστη ενταξιακή πορεία χρειάζονται πάντα δύο πλευρές. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να ανταποκριθεί. Μετά από επιτυχημένες προσπάθειες σε χώρες προς ένταξη θα πρέπει να σημειώνεται αντίστοιχα απτή πρόοδος στη ενταξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. […]

Το “ναι” στην αλλαγή του ονόματος αποτελεί ταυτόχρονα απόρριψη των εθνικιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Σε καιρούς, στους οποίους ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλλουν σε δοκιμασία αντοχής το ευρωπαϊκό μοντέλο, η διαδικασία συμφιλίωσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ δίνει θάρρος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Συνεννόηση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς. Ένα πρότυπο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

«Πως πλουτίζει η πολιτική ελίτ μια φτωχής χώρας;»

Το παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας δείχνει πως κυβερνών κόμμα, κράτος και μπίζνες φτιάχνουν από κοινού μια μηχανή που “κόβει χρήμα”, γράφει η Neue Zürcher Zeitung στο άρθρο «Πώς πλουτίζει η πολιτική ελίτ μια φτωχής χώρας;» Η εφημερίδα αναφέρεται στο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που, όπως σημειώνει η NZZ, «παρέμενε επί μια δεκαετία στην εξουσία εξαπατώντας τους πολίτες».

H ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Το αμερικανικό Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά OCCRP δημοσιεύει αποσπάσματα από το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, συνεργατών και του κόμματος VMRO, ενώ παράλληλα παραθέτει πληροφορίες για το πως πλούτισαν, αλλά και πως το όλο οικονομικό σύστημα κατέρρευσε μετά την απώλεια της εξουσίας. Όπως όμως σημειώνει η NZZ «η διαφυγή Γκρουέφσκι στην Ουγγαρία παρά την καταδίκη του σε φυλάκιση δείχνει ότι το κράτος δικαίου δεν αναστήθηκε με την νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Άγνωστο αν υπήρξαν για τη νέα κυβέρνηση οφέλη από την διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό».

Facebook Comments