Βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος και για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά ην πολύωρη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εάν σημειωθεί πρόοδος θα είναι δυνατό να γίνουν περαιτέρω βήματα, όπως η επανέναρξη των «παγωμένων» διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Επισήμανε πως η σημερινή συνάντηση στο Λευκό Σαράι είχε ως αντικείμενο να τεθούν τα θεμέλια για επαφή με την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι έτοιμες να «χτίσουν» κάτι παραπάνω.

Τόνισε πάντως πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, κι ότι η αξιοποίηση ενεργειακών πόρων – όπως αυτοί ανοιχτά της Κύπρου – πρέπει να αποτελεί «γέφυρα συνεργασίας» στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε ξεκάθαρα το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει καταφύγιο σε τέτοια πρόσωπα και να «περιθάλπει φυγάδες».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το θέμα των οκτώ έχει εξαντληθεί στις διμερείς συζητήσεις, σημειώνοντας ότι η χορήγηση ασύλου έχει αποφασιστεί από ανεξάρτητα δικαστήρια στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα παρέμβασης.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες, ενώ υπενθύμισε πως την βραδιά του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα:

Άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσγειώθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα ξεκινώντας την διήμερη επίσκεψή του στην γειτονική χώρα σε μία περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Facebook Comments