Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαϊου μαζί με τις ευρωεκλογές και τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Η απόφαση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι οριστική. Και τούτο για τρεις λόγους.

Ο πρώτος αφορά την εκτόνωση της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση στις άλλες κάλπες, κι όχι κυρίως σε αυτή των εθνικών, βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες κρίνεται η διακυβέρνηση του τόπου. Ο δεύτερος αφορά στο να ατονήσουν οι όποιοι αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί της ΝΔ για να μην ασχολούνται με την εκλογή της αλλά με την προσωπική τους εκλογή σε τοπικό επίπεδο. Κι ο τρίτος, κι ο σημαντικότερος, τυχόν μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές μοιραία θα προκαλόύσε λαϊκό τσουνάμι εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, που θα επέφερε σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τον προσεχή Οκτώβριο.

Αυτό το γνωρίζουν καλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι οι επιτελείς του και γι’ αυτό έχουν αποφασίσει να προσδιορίσουν τις εκλογές για τα τέλη του προσεχούς Μαϊου, θέλοντας κυρίως να αποφύγουν την αυτοδυναμία της ΝΔ η στην χειρότερη περίπτωση να παραμείνει, με ποσοστό γύρω στο 25% ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κλονισθεί η ηγεμονική θέση του ίδιου του κ. Τσίπρα στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να διατηρεί τόσο υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την πλήρη αποτυχία του σε όλους τους τομείς, και στην οικονομία, που παραπαίει, και στα εθνικά θέματα και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Δυστυχώς αυτοί που το αναρωτιούνται δεν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ακόμα στην κοινωνία μας ένα σημαντικό τμήμα της που διακατέχεται από αντιδεξιά συνδρομα.

Σε συνδυασμό με τους βολεμένους του Δημοσίου, τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, που ευνοήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις μαζικές ελληνοποιήσεις, είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να καταρρεύσει στις επόμενες εκλογές. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι είναι προτιμότερο οι εκλογές να γίνουν τον Μαϊο παρά τον Οκτώβριο, ιδίως και για λόγους οικονομικούς, καθώς όσοι γνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι σύντομα τα πράγματα θα βρίσκονται σε οριακό σημείο και η Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρεθεί και πάλι στο χείλος του γκρεμού, όπως το 2010.

Αυτό, που επίσης είναι βέβαιο είναι ότι στις εκλογές του Μαϊου, η νίκη της ΝΔ θα είναι μεγάλη. Οι δημοσκοπήσεις ήδη καταγράφουν προβάδισμα της άνω του 10%. Η εκτίμηση μου είναι ότι τελικά στις κάλπες η διαφορά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 15% κι η ΝΔ να καταγράψει ποσοστό άνω του 40%, πετυχαίνοντας την αυτοδυναμία. Το δυστύχημα όμως για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι ότι μετά τον Μάϊο ο δρόμος της θα είναι ναρκοθετημένος από τις νάρκες, που έχει φυτέψει στην πορεία της ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Και το χειρότερο είναι ότι η αντιπολίτευση, που προτίθεται να ασκήσει ο ΣΥΡΖΑ, αφού χάσει τις εκλογές, θα είναι εξόχως δημαγωγική και λαϊκιστική, αποτρέποντας μια ομαλή διαχείριση και διακυβέρνηση της χώρας, στην πιο κρίσιμη φάση και δοκιμασία που διέρχεται.

Γι’ αυτό, η προσωπική μου ανάλυση αλλά κι η εκτίμηση των πλέον σοβαρών εκ των πολιτικών αναλυτών, είναι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Κυρίως διότι η κοινωνία ακόμα αρνείται να αντιληφθεί γιατί βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση και γιατί, δυστυχώς, συνεχίζει να τείνει ευήκοο ούς στους κάθε μορφής λαϊκιστές και δημαγωγούς. Γι’ αυτό η επόμενη κυβέρνηση Κυριάκου, που θα αναλάβει στα τέλη Μάϊου, θα έχει ένα τιτάνιο έργο να επιτελέσει. Κι αν, ακόμα και για αντικειμενικούς λόγους, δεν τα καταφέρει, τότε η πατρίδα μας θα εισέλθει σε άνευ προηγουμένου περιπέτειες.

Facebook Comments