Στην κεντρική λεωφόρο Φραντσίσκα ντε Μιράντα του Καράκας δεν έπεφτε καρφίτσα χθες βράδυ. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες στο χέρι φώναζαν συνθήματα κατά του Νικολάς Μαδούρο αποκαλώντας τον δικτάτορα και ζητώντας να αφήσει να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας του Καράκας, χιλιάδες οπαδοί του προέδρου της Βενεζουέλας διαδήλωναν για να γιορτάσουν την Ημέρα της Νεολαίας. Δύο αντίθετες εικόνες που περιγράφουν γλαφυρά το συνεχιζόμενο δράμα του βενεζουελανού λαού.

«Σιωπηρή γενοκτονία»

Τόσο ο Μαδούρο, όσο και ο αντίπαλός του Γκουαϊδό, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Ο μεν Μαδούρο θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του στρατού και ο αντίπαλός του να εντείνει τις πιέσεις με μοχλό την ανθρωπιστική βοήθεια για να μην «ξεθυμάνει» το μομέντουμ και γίνει ο βενεζουελανός πρόεδρος ακόμη πιο ισχυρός. «Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια σιωπηρή γενοκτονία, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων», είπε ο Χουάν Γκουαϊδό σε αποκλειστική συνέντευξη στη Deutsche Welle. «Αυτό το καθεστώς δεν προστατεύει το δικαίωμα του λαού στη ζωή. Είναι υπεύθυνο για άμεσους θανάτους, όπως οι πάνω από 70 νεκροί σε μια εβδομάδα από τις ειδικές δυνάμεις αλλά και για έμμεσους θανάτους επειδή δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει την κρίση λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων».

Η πολιτική κρίση έχει μεταφερθεί στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, όπου εδώ και μέρες έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας με τους στρατιώτες να μην αφήνουν τα φορτηγά να περάσουν τα σύνορα. Οι προσδοκίες απεγκλωβισμού της βοήθειας, όχι μόνο από τον λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο πρόσωπο του Γκουαϊδό είναι μεγάλες.

«Ειρηνική  μετάβαση»

Χθες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να μπαίνει η βοήθεια στη χώρα. Στην DW ανέφερε ότι ένα μικρό κομμάτι της βοήθειας έχει ήδη διανεμηθεί σε υποσιτισμένες εγκύους και παιδιά αλλά χρειάζεται να ανοίξει πρώτα ανθρωπιστικός διάδρομος, όπως είπε.

«Ο χρόνος τελειώνει για τον Νικολάς Μαδούρο» υπογράμμισε. «Δεν έχει μέλλον διότι δεν έχει προτάσεις και δεν έχει λαϊκή στήριξη. Δεν έχει κατεύθυνση, δεν προστατεύει τον λαό και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκό κίνημα που μεγαλώνει συνεχώς και χαίρει διεθνούς στήριξης. Είναι αυτό που έχει προτάσεις για τη χώρα και σχέδια σταθεροποίησης της Βενεζουέλας. Δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει. Αυτοί μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που μόνο εκείνοι ξέρουν, κι αυτό είναι καταστολή ή η καταλήστευση πόρων της Βενεζουέλας. Αλλά αυτό που δεν ανακόπτεται πια είναι ότι εμείς θα επιδιώξουμε ειρηνική μετάβαση στη Βενεζουέλα για το καλό του λαού».

Facebook Comments