Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε έως 10 χρόνια. Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και να ενταχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, καθώς σχεδιάζει ένα από τα πλέον ευνοϊκά πλαίσια που έχουν ποτέ προβλεφθεί σε ρύθμιση.

Το «κούρεμα» οφειλής σε όσους επωφεληθούν τόσο από τον επανυπολογισμό των χρεών που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2002 και 2016 όσο και από τη σημαντική μείωση του συνόλου των προστίμων και προσαυξήσεων, εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 70%. Με τον τρόπο αυτό, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσει σαφάρι αναγκαστικών μέτρων (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) σε όσους δεν εκμεταλλευθούν τη ρύθμιση και δεν ενταχθούν σε αυτήν.

Βάσει της τελικής ρύθμισης που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζουν πυρετωδώς στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα βεβαιωμένα χρέη των μη μισθωτών έως και το 2018 ανεξάρτητα από τη χρονολογία γέννησής τους. Προσοχή όμως. Ο επανυπολογισμός θα γίνει μόνο για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 για τα οποία υπάρχουν στοιχεία στο σύστημα Taxis της ΑΑΔΕ. Επίσης θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις, οι οποίες ακολούθως θα «κουρεύονται» κατά 85%. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», αγρότες αλλά και επιστήμονες δεν θα μπορούν να επανυπολογίσουν τις οφειλές τους για ασφαλιστικούς και τεχνικούς λόγους. Θα μπορούν να επωφελούνται μόνον από το «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις αλλά και τις 120 δόσεις. Ως ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίζονται τα 50 ευρώ για τους προερχόμενους από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τα 30 ευρώ για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΓΑ.

Ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής που έχει δημιουργηθεί μεταξύ 2002 και 2016 θα γίνεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του οφειλέτη, κατά την επίμαχη περίοδο, με αποτέλεσμα μείωση του ποσού έως και κατά 50% με 55%. Επί της νέας αυτής βασικής οφειλής θα επανυπολογίζονται και στη συνέχεια θα «κουρεύονται» οι προσαυξήσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να συναινεί στη διαδικασία επανυπολογισμού, καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της μελλοντικής συνταξιοδοτικής παροχής.

Facebook Comments