Αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση «βγάζει» δημοσκόπηση της Public Issue
Ισχυρό πρoβάδισμα 14,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για το Χειμώνα του 2019 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Ισχυρό πρoβάδισμα 14,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για το Χειμώνα του 2019 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Ισχυρό πρoβάδισμα 14,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για το Χειμώνα του 2019 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν και σε ότι έχει να κάνει με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, η ΝΔ βρίσκεται στο 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5% ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 8,5%.
Η εκτίμηση εδρών με βάση την εκλογική επιρροή της δημοσκόπησης εμπεριέχει το ενδεχόμενο η ΝΔ, εφ όσον η βουλή είναι πεντακομματική, να αγγίξει μέχρι και τις 170 έδρες!
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Public Issue, η τρέχουσα μέτρηση επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, η οποία καταγράφεται σήμερα στο 39%(+0,5%), ενώ διατηρεί ταυτόχρονα και ανοικτό προβάδισμα 14,5 εκατοστιαίων μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων).
Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση.
Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το α’ κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. (Το όριο για την αυτοδυναμία του α’ κόμματος χαμηλώνει, όσο αυξάνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%). Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Όπως σημειώνει η Public Issue, η πόλωση της πολιτικής σκηνής, οι πρόσφατες κυβερνητικές παροχές, η σταθεροποίηση του γενικού πολιτικού κλίματος και η σχετική βελτίωση των δεικτών του οικονομικού κλίματος, κατά το τελευταίο 3μηνο, είναι παράγοντες που ευνόησαν την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως, λειτουργεί σε αντίρροπη κατεύθυνση. Το κόστος της πολιτικής απομόνωσης και της κοινωνικής περιχαράκωσης, που χρεώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ,εξαιτίας της Συμφωνίας, είναι μεγάλο και δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω του.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από την Αριστερά, κοινοβουλευτική (ΚΚΕ) και εξωκοινοβουλευτική (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.) και, δευτερευόντως, από την εκλογική δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ και των ΑΝΕΛ.
Facebook Comments