Η Σαουδική Αραβία διόρισε χθες Σάββατο για πρώτη φορά μία γυναίκα πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων διέρχονται κρίση εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπάνταρ θα αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Χάλιντ μπιν Σαλμάν, τον μικρότερο αδελφό του ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τόσο σημαντικό πόστο της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Η πριγκίπισσα Ρίμα είναι κόρη του πρίγκιπα Μπάνταρ μπιν Σουλτάν, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στις ΗΠΑ από το 1983 ως το 2005. Χάρη στη θέση του πατέρα της η πριγκίπισσα Ρίμα πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στην Ουάσινγκτον, ενώ σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Από το 2005 όταν επέστρεψε στο Ριάντ η πριγκίπισσα Ρίμα εργάστηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θεωρείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ πιο πρόσφατα είχε εργαστεί στον τομέα Άθλησης του βασιλείου, όπου προώθησε τη συμμετοχή των γυναικών στα σπορ.

«Η πριγκίπισσα Ρίμα θα είναι η πρώτη πρεσβεύτρια στην Ιστορία της Σαουδικής Αραβίας», έγραψε στο Twitter ο Άλι Σιχάμπι ιδρυτής του Arabia Foundation, ενός φιλοσαουδαραβικού ιδρύματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενσωμάτωσης των γυναικών στην κυβέρνηση και την αγορά εργασίας».

 

Facebook Comments