Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο τις τελευταίες ημέρες και με την πτώση των αποδόσεων να θυμίζει… μέρες πριν την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία και είχε σημαντική απήχηση και συγκέντρωσε ζήτηση από “καλής ποιότητας” επενδυτές, κινείται η αγορά ομολόγων.

Το διεθνές κλίμα συνεχίζει να είναι ευνοϊκό, κάτι που κυριαρχεί από τις αρχές της νέας χρονιάς, και σε αυτό βοηθά αυτές τις ημέρες τόσο η απόφαση Τραμπ να αναβάλει την επιβολή περαιτέρω δασμών στην Κίνα όσο και το ράλι των ιταλικών ομολόγων μετά την… αποφυγή της υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή. Η απόδοση στα 10ετή γερμανικά ομόλογα κινείται στο 0,10%, τα yields στα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης υποχωρούν, ενώ τα γαλλικά ομόλογα σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις με τις αποδόσεις των 10ετών να υποχωρούν στο 0,506%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, λόγω της απομάκρυνσης του αρνητικού αντίκτυπου των “κίτρινων γιλέκων” στην οικονομία.  Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία προχώρησε στην έκδοση 30ετών ομολόγων, αντλώντας 7 δισ. ευρώ, με την ζήτηση να είναι πενταπλάσια. Η Ισπανία άνοιξε σήμερα βιβλίο προσφορών για ένα 15ετές ομόλογο, με την αρχική ζήτηση να ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι προς το παρόν απόλυτα ευνοϊκό και… στρωμένο χωρίς καμία λακκούβα. Η πιθανότητα ωστόσο δημιουργίας… εμποδίων προσεχώς, θα καθορίσει και το timing της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου που σχεδιάζει το Ελληνικό Δημόσιο. Ορόσημο σε αυτή την απόφαση (εκτός από την πρόοδο σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο με το νέο νόμο Κατσέλη και τα σχέδια για NPEs) θα αποτελέσει το εάν η Ελλάδα θα λάβει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των κερδών των ANFAs/SNPs, με την έκθεση της Κομισιόν να αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Εάν τα αποτελέσματα της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι θετικά, και με το “μπόνους” της πιθανής αναβάθμισης της Moodys αυτή την Παρασκευή, τότε ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να επιχειρήσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αμέσως μετά τη μεθεπόμενη Δευτέρα, ενώ κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν το σενάριο ακόμα και επίσπευσης της έκδοσης έτσι ώστε το οικονομικό επιτελεί να εκμεταλλευτεί το τρέχον ευνοϊκό κλίμα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου λήξης Ιανουαρίου του 2028 διαμορφώνεται στο 3,731% με πτώση της τάξης του 1,24% από χθες και κινείται στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2018, κοντά στα χαμηλά 13 ετών.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 κινείται στο 3% με πτώση 1,20%, έχοντας βρεθεί ακόμα και χαμηλότερα και έως το 2,094% σήμερα, με τη συνολική πτώση της από την ημέρα της έκδοσης (3,60%) να διαμορφώνεται στο 17%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τζίρος στην ΗΔΑΤ έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα και από τις αρχές Φεβρουαρίου έως σήμερα έχει φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Αν σήμερα και αύριο συνεχιστεί η τάση, ο μήνας αυτός αναμένεται να είναι ο καλύτερος από άποψη όγκου συναλλαγών, από τον Μάρτιο του 2018.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments