Οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης των χρημάτων που προέρχονται από επιστροφές κερδών επί ελληνικών ομολόγων (συνολικά 1 δισ., ANFAS και SMPs) δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή και οι ελληνικές αρχές πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τα ανοιχτά προαπαιτούμενα πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup της 11 Μαρτίου, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, η οποία καταγράφει πως η χώρα είναι μια από τις τρεις στην ΕΕ με “υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”.

Σε ό,τι αφορά τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, η οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του λεγόμενου χειμερινού πακέτου του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου (προληπτικό σκέλος), καταγράφεται ότι: “η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες” και “τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, σε ένα πλαίσιο υψηλής αν και μειούμενης ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης”.

Σημειώνει ότι “η Ελλάδα κατάφερε να αποχωρήσει με επιτυχία από το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, αφού έκανε σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια”, όμως, “παρ `όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες κληρονομημένες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό”.

Η παράγραφος για την Ελλάδα σημειώνει ότι “έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κόστους κατά τα παρελθόντα έτη, οι οποίες ‘στολάρισαν’ πρόσφατα λόγω της υποτονικής αύξησης της παραγωγικότητας”.

“Ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους παραμένει υψηλό, κατέχεται κυρίως από τους επίσημους πιστωτές και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία” καταγράφεται και τονίζεται ότι “ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης αύξησης του αναπτυξιακού δυναμικού”.

Επιπλέον “ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων”, ενώ “το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και η ενεργός απομόχλευση συνεχίζεται”.

“Σημαντικά μέτρα λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας” και “εκτός από την ενοποίηση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και προσπαθειών προσαρμογής, οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης”, καταγράφει η έκθεση.

Νωρίτερα:

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας τον βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την έγκριση ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης.

Η ΕΕ θα ασκήσει έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων, προειδοποιώντας για δυσμενείς επιπτώσεις σε ανταγωνιστικότητα και απασχόληση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές αλλά και για τον κλάδο των τραπεζών.

Πίσω από το καμπανάκι για τα δημοσιονομικά βρίσκονται ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών, ενώ πίσω από τους κινδύνους για τον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται το θέμα των κόκκινων δανείων.

Επίσης, κριτική αναμένεται να ασκηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αλλά και για τη «μονομερή» παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο, μέτρο για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ήδη αναζητά «ισοδύναμα» συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Ηπιότερες συστάσεις αναμένεται να απευθύνει η έκθεση για τις καθυστερήσεις στην επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, τις οποίες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποδίδει στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ.

Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα περιλαμβάνει και επαινετικές αναφορές, καθώς θα αποτιμά θετικά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,6% του ΑΕΠ φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και αναμένεται να επισημοποιήσουν την ολιγοήμερη προθεσμία που θα λάβει η κυβέρνηση, για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα έως τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εάν η ελληνική πλευρά ανταποκριθεί, θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Euro Working Group (είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης), πιθανώς στις 8 Μαρτίου.

Πηγή: In.gr

Facebook Comments